Evenimentul Istoric > Articole online > 27 august 1952: „Spaima roșie” domină politica americană
Articole online

27 august 1952: „Spaima roșie” domină politica americană

sua

27 august 1952: „Spaima roșie” domină politica americană

La 27 august 1952, prima pagină a ziarului New York Times conținea trei articole care sugerau impactul „spaimei roșii” asupra viitoarelor alegeri.

În prima știre, Subcomisia pentru Securitate Internă a Senatului, dominată de republicani, a publicat un raport în care se acuza faptul că Sindicatul Scriitorilor de Radio era dominat de un număr mic de comuniști. Breasla, ai cărei membri erau responsabili pentru producerea a peste 90% din programele radiofonice, ar fi fost condusă de o mică gașcă de comuniști cel puțin în ultimii nouă ani. Potrivit raportului subcomitetului, subminarea comunistă a breslei a fost doar un pas într-un efort mai amplu de a controla mass-media din Statele Unite – inclusiv radioul, televiziunea, filmele și publicarea de cărți.

A doua știre de pe prima pagină a fost un raport potrivit căruia Legiunea Americană cerea, pentru al treilea an consecutiv, ca președintele Harry S. Truman să îl demită pe secretarul de stat Dean Acheson pentru lipsa sa de vigoare în abordarea amenințării comuniste.

Ce conținea raportul?

Raportul Legiunii declara că Departamentul de Stat avea nevoie disperată de „americani cu frică de Dumnezeu” care să aibă „tăria de a nu fi marionete politice”. Organizația cerea o soluționare rapidă și victorioasă a Războiului din Coreea, chiar dacă acest lucru însemna extinderea războiului în China.

Cea de-a treia știre a oferit un fel de contrapondere la cele două știri anterioare. Acesta a relatat un discurs al candidatului democrat la președinție, guvernatorul Adlai E. Stevenson, în care acesta i-a criticat puternic pe cei care foloseau „patriotismul” ca armă împotriva adversarilor lor politici. Într-o palmă evidentă la adresa subcomitetului senatorial și a altora, cum ar fi senatorul Joseph McCarthy, Stevenson a repetat cuvintele scriitorului Dr. Samuel Johnson: „Patriotismul este ultimul refugiu al ticăloșilor”. Guvernatorul a afirmat că este „șocant” faptul că buni americani, precum Acheson și fostul secretar de stat, generalul George C. Marshall, au putut fi atacați pe motiv că ar fi fost nepatrioți.

Cele trei știri conexe de pe prima pagină a ziarului Times indicau cât de adânc pătrunsese spaima roșie în societatea americană. Acuzațiile privind comuniștii din industria cinematografică, radio și televiziune, din Departamentul de Stat și din armata americană, din toate domeniile vieții americane, umpluseră ziarele și undele de emisie de ani de zile.

Până în 1952, mulți americani erau convinși că în Statele Unite lucrau comuniști și că aceștia trebuiau să fie dezrădăcinați și vânați. Republicanii și aliații lor plănuiau, în mod evident, să folosească „spaima roșie” în avantajul lor în alegerile prezidențiale din acel an, în timp ce democrații urmau să lupte cu percepția că au fost „blânzi” față de comunism în timpul administrației președintelui Truman (care a venit la putere în 1945, după moartea lui Franklin D. Roosevelt). Republicanii au ieșit în cele din urmă învingători, Dwight D. Eisenhower obținând o victorie în fața lui Stevenson.

Registration

Aici iti poti reseta parola