Cercetătorii cred că au identificat un sit arheologic biblic cunoscut sub numele de Mahanaim, împreună cu o reședință care ar fi putut fi folosită de regii lui Israel.
Un sit arheologic biblic vizitat de regii lui Israel, conform Bibliei ebraice, a fost identificat în Iordania, susțin cercetătorii
Situl din Epoca Fierului, cunoscut sub numele de Mahanaim, a făcut parte din Regatul Israel (numit și Regatul de Nord). De asemenea, echipa crede că a identificat la Mahanaim rămășițele unei clădiri care era folosită de persoane de elită, posibil chiar de regii Israelului.
În prezent, situl care ar putea fi Mahanaim se numește „Tall adh-Dhahab al-Gharbi”, au scris arheologii Israel Finkelstein, de la Universitatea Tel Aviv, și Tallay Ornan, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, într-un articol publicat la 20 noiembrie în revista Tel Aviv. Ei și-au bazat afirmația pe rămășițele arheologice descoperite în sit și pe o analiză a pasajelor biblice care menționează Mahanaim, potrivit Live Science.
Identificarea Mahanaim
Numele „Mahanaim” înseamnă „două tabere” în ebraica veche, iar pasajele biblice sugerează că acesta este situat lângă un alt sit, numit Penuel, au scris cercetătorii în studiu. În prezent, un sit arheologic mai mic cunoscut sub numele de Tall adh-Dhahab esh-Sharqi, care ar putea fi Penuel, se află lângă Tall adh-Dhahab al-Gharbi, ar putea fi Mahanaim, au scris aceștia în lucrare. Pasaje biblice sugerează că Penuel a avut un templu, iar la Tall adh-Dhahab esh-Sharqi au fost găsite rămășițele unei platforme dreptunghiulare.
Situl Tall adh-Dhahab al-Gharbi a fost excavat de o echipă arheologică germană între 2005 și 2011.
În acest timp, echipa germană a dezgropat rămășițele unor blocuri de piatră care conțin o varietate de imagini gravate, inclusiv reprezentări ale unor persoane care cântă la un instrument cu coarde numit liră; un leu, probabil dintr-o scenă de vânătoare; un palmier de curmale; și o persoană care aduce o capră la ceea ce pare a fi un banchet, probabil „destinat aprovizionării cu alimente a unui festin”, potrivit noului studiu.
În studiu, Finkelstein și Ornan au spus că aceste blocuri sunt probabil rămășițele unei clădiri folosite de persoane de elită
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că stilul gravurilor este similar cu cel al picturilor murale din secolul al VIII-lea î.Hr. de la un sit cunoscut sub numele de Kuntillet ‘Ajrud din nord-estul deșertului Sinai din Egipt. Lucrările anterioare de la Kuntillet ‘Ajrud indică faptul că situl a fost controlat de regatul Israel în secolul al VIII-lea î.Hr., ceea ce sugerează că blocurile găsite la Tall adh-Dhahab al-Gharbi datează, de asemenea, din secolul al VIII-lea î.Hr. și au fost realizate de artiști asociați cu regatul Israel.
Cercetătorii au adăugat că atât Mahanaim, cât și Penuel au fost construite de Ieroboam al II-lea, un rege al Israelului care a domnit în secolul al VIII-lea î.Hr.
Au vizitat regii Israelului acest sit arheologic?
Este posibil ca această clădire să fi fost folosită de regii lui Israel. Finkelstein a observat că povestirile din Biblia ebraică menționează că un rege israelian pe nume Ishbaal a fost încoronat la Mahanaim și că regele David a fugit la Mahanaim atunci când se afla într-un război împotriva lui Absalom, unul dintre fiii săi.
Deși aceste povestiri biblice sugerează că este posibil ca câțiva dintre regii Israelului să fi vizitat clădirea de la Mahanaim, în cele din urmă „nu există nicio modalitate de a ști”, a declarat Finkelstein pentru Live Science într-un e-mail.
Bartosz Adamczewski, profesor de teologie la Universitatea Cardinal Stefan Wyszyński din Varșovia, Polonia, care nu a fost implicat în studiu, a spus că el crede că apropierea Tall adh-Dhahab al-Gharbi de Tall adh-Dhahab esh-Sharqi ajută la explicarea modului în care a primit numele „Mahanaim” – două tabere.