Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Povestea celei mai vechi copii a Bibliei
Articole online

Povestea celei mai vechi copii a Bibliei

Codex Sinaiticus, un manuscris al Bibliei, scris la mijlocul secolului al IV-lea, este cea mai veche copie completă a Sfintei Scripturi.

Manuscrisul Codex Sinaiticus cuprindea iniţial circa 1.460 de pagini,

Peste jumătate din cartea originală a supravieţuit, fiind acum dispersată între patru instituţii: Mănăstirea Sfânta Ecaterina, Biblioteca Britanică, Biblioteca Universităţii Leipzig (Germania) şi Biblioteca Naţională a Rusiei din St. Petersburg.

Partea principală a manuscrisului, care cuprinde 347 de file, este în prezent deţinută de Biblioteca Britanică.

Alte 43 de file sunt păstrate la Biblioteca Universităţii din Leipzig. O parte formată din şase file este ţinută la Biblioteca Naţională a Rusiei din Sankt Petersburg. Mănăstirea Sfânta Ecaterina deţine în continuare o parte din manuscris.

La 9 martie 2005, a fost semnat un acord de parteneriat între cele patru instituţii enumerate mai sus pentru conservarea, fotografierea, transcrierea şi publicarea tuturor paginilor şi fragmentelor existente ale Codex Sinaiticus. La proiectul www.codexsinaiticus.org au participat experţi din toate cele patru ţări.

17 secole de istorie

Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai, unde a fost descoperit manuscrisul, este cea mai veche mănăstire creştină în care viaţa monastică nu a fost întreruptă, având o istorie de 17 secole.

Este aşezată în zona triunghiulară formată de deşertul El-Tih, Golful de Suez şi Golful Aquaba, într-un mic defileu în munţii Sinai.

Mănăstirea dispune de o foarte bună fortificaţie, cu ziduri de granit înalte, de la 8 la 35 de m înălţime, înconjurată de grădini şi chiparoşi.

Este un lăcaş care adăposteşte valoroase opere de artă: mozaicuri arabe, icoane greceşti şi ruseşti, picturi în ulei, pe ceară, ornamente sacerdotale, relicvarii, incluzând unul donat de ţarul Alexandru al II-lea în secolul al XIX-lea şi altul donat de împărăteasa Elena din Rusia în secolul al XVII-lea.

Aici se păstrează a doua colecţie ca dimensiuni din lume de manuscrise cu miniaturi, după Vatican, conţinând 3.500 de volume în greacă, coptă, arabă, armeniană, ebraică, slavă, siriană, georgiană şi alte limbi.

Biblioteca mai conţine numeroase ediţii ale Bibliei, texte patristice şi cărţi de cult ortodox.

Sursa: Agerpres

Citește și O convorbire cu Însuși Dumnezeu

Registration

Aici iti poti reseta parola