Influenţa intelectuală şi spirituală a Lavrei de la Kiev-Pechersk a contribuit la răspândirea gândirii şi credinţei ortodoxe în lumea rusă din secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea.
Catedrala Sfânta Sofia din centrul oraşului Kiev este una dintre cele mai cunoscute repere ale oraşului şi monument de patrimoniu înscris în lista Patrimoniului Mondial alături de Lavra Peşterilor din Kiev.
Este o catedrală creştină din a doua decadă a secolului al XI-lea (1011-1018), una dintre puţinele clădiri ce se mai păstrează din timpul Rusiei Kievene şi centrul istoric actual al metropolei Kiev.
Ansamblul catedralei este alcătuit din două componente separate:
Catedrala Sfânta Sofia, cu clădirile sale monahale, şi complexul monahal din Lavra Kiev-Pechersk cu Biserica Mântuitorului de la Berestovo.
Catedrala a fost construită cu participarea constructorilor locali şi a maeştrilor bizantini în timpul domniei Marelui Prinţ de Kiev, Iaroslav I cel Înţelept (n. 978 d. Hr.), ca principală biserică creştină din capitala Rusiei Kievene.
Catedrala şi-a păstrat interioarele antice, iar colecţia de mozaicuri şi fresce din secolul al XI-lea este unică prin integritatea sa.
Capodoperele sale includ Pantocrator, Fecioara Orans, Împărtăşania Apostolilor, Deisis şi Buna Vestire, scrie site-ul https://whc.unesco.org/, citat de Agerpres.
Arhitectura şi arta Catedralei au avut o influenţă largă asupra arhitecturii şi decorului templelor Rusiei Kievene.
Clădirile monahale construite în secolele XVII şi XVIII în stil baroc ucrainean înconjoară Catedrala.
Ansamblul arhitectural include clopotniţa, casa mitropolitului, poarta Zaborovsky, turnul de intrare sud, celulele bătrânilor catedralei şi seminarul înconjurat de un zid de piatră.
De-a lungul secolelor, Catedrala şi clădirile monahale au exprimat o armonie unică de forme arhitecturale şi au ocupat un loc semnificativ în peisajul istoric tradiţional din Kiev.
Decorul Catedralei reflectă ideile teologice majore ale vremii şi este un exemplu remarcabil de artă bizantină.
Imensul panteon al sfinţilor creştini descris în Catedrală are o multiplicitate de neegalat printre monumentele bizantine din acea vreme. Picturile murale ale Catedralei includ, de asemenea, un complex de fresce seculare unice prin turnurile sale, realizate în tradiţia artei bizantine.
Lavra
La rândul său, Lavra de la Kiev-Pechersk este un ansamblu arhitectural de clădiri monahale situate pe platoul cu vedere la malul drept al râului Nipru.
Fondată de Sfântul Antonie şi Sfântul Teodosie în secolul al XI-lea, Lavra a devenit un important centru spiritual şi cultural care a adus o contribuţie semnificativă la dezvoltarea educaţiei, artei şi medicinei.
Ansamblul arhitectural de la Kiev-Pechersk Lavra cuprinde biserici unice, de suprafaţă şi subterane, din secolele XI-XIX, precum şi clădiri gospodăreşti din secolele XVII-XIX.
Ansamblul arhitectural a dobândit un aspect modern ca urmare a reconstrucţiilor din secolele XVII-XVIII.
Principalele monumente ale ansamblului Lavra de la Kiev-Pechersk sunt Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Biserica Poarta Trinităţii, Marea Clopotniţă, Biserica Tuturor Sfinţilor, zidurile de apărare ale mănăstirii cu turnuri, complexele rupestre ale Sfântului Antonie şi Sfântul Teodosie, Înălţarea Crucii, Naşterea Maicii Domnului şi Biserica Mântuitorului de pe Berestovo.