Un depozit de metale prețioase a fost descoperit recent într-o catedrală lituaniană, care include mai multe coroane medievale.
Descoperire impresionantă în Lituania a unor coroane medievale
Un set de coroane funerare regale din secolul al XVI-lea, ascuns într-o nișă sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și alte accesorii au dispărut din 1939, când au fost ascunse la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
O echipă de experți a găsit obiectele pe 16 decembrie, în timp ce foloseau o cameră endoscopică pentru a privi în găuri, fisuri și cavități din pereții camerelor subterane ale catedralei. Descoperirea a fost anunțată luni (6 ianuarie) în cadrul unei conferințe de presă.
Într-un e-mail adresat Live Science, Mykolas Sotincenka, coordonatorul comunicațiilor Arhiepiscopiei din Vilnius, a explicat că aceste comori au fost colectate inițial în 1931, după ce o inundație a deteriorat cripta catedralei, dezvăluind sarcofagele a trei conducători importanți din secolul al XVI-lea, în straiele lor funerare.
Insignele regale – care fuseseră confecționate în scopuri funerare și plasate în sarcofage în momentul înmormântării lor – includeau mai multe coroane, inele, lanțuri, un sceptru, un glob și plăci de sicriu care îi identificau pe domnitori ca fiind Alexander Jagiellon (Alexandru al Poloniei), Mare Duce al Lituaniei și Rege al Poloniei, și două dintre soțiile lui Sigismund al II-lea Augustus, care a fost, de asemenea, Mare Duce al Lituaniei și Rege al Poloniei: Elisabeta de Austria (cunoscută și ca Elisabeta de Habsburg) și Barbara Radziwiłl.
Dinastiile Jagiellon și Habsburg au fost printre cele mai puternice familii din Europa
Acestea au inaugurat Renașterea poloneză sau „epoca de aur”:
„Insignele funerare descoperite ale monarhilor Lituaniei și Poloniei sunt comori istorice neprețuite”, a declarat arhiepiscopul de Vilnius Gintaras Grušas în declarație, și sunt «lucrări magnifice de orfevrărie și bijuterii».
Un ziar datat septembrie 1939 a fost înfășurat în jurul accesoriilor regale înainte ca acestea să fie ascunse într-o nișă sub o scară din cripta Catedralei din Vilnius. Deși experții știau din înregistrările istorice că această ascunzătoare de obiecte prețioase exista, a fost nevoie de mai multe încercări de-a lungul anilor pentru a o găsi.
„Aceste simboluri sunt importante atât pentru stat, cât și pentru fiecare dintre noi”, a declarat Rita Pauliukevičiūtė, directorul Muzeului Patrimoniului Bisericii din Vilnius, «ca semn al forței rădăcinilor noastre».
Lituania are puține artefacte autentice din această perioadă istorică importantă
Astfel, redescoperirea comorilor în Catedrala din Vilnius dovedește că aceasta a fost locul de înmormântare al elitei Marelui Ducat al Lituaniei.
Tezaurele au fost documentate și catalogate, dar vor fi restaurate înainte de a fi expuse publicului în cursul acestui an.