Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Sfidările la adresa UE se țin lanț. De data aceasta e vorba de facturile la energie
Articole online

Sfidările la adresa UE se țin lanț. De data aceasta e vorba de facturile la energie

Polonia nu vrea să mai primească „lumină” de la Bruxelles

 

Anii de luptă pentru protejarea economiei naționale par să fi dat roade în Polonia. Cu o economie suficient de puternică în spate și cu planul de a-și dubla forțele armate pentru a face față oricărei amenințări din est, guvernul de la Varșovia nu-și mai face probleme cu privire la presiunile care vin de la Bruxelles.
Nu e vorba numai de justiție, ci și de politicile în domeniul energiei,
Premierul polonez Mateusz Morawiecki anunță că TVA-ul va fi suspendat timp de patru luni, ca parte a unui al doilea program de atenuare a creșterii costurilor energiei. Măsura vine după ce Comisia Europeană a publicat un set de instrumente de măsuri, de la sprijinul de urgență de la ajutoare de stat pentru companii până la reduceri specifice de taxe pentru a face față creșterii prețurilor la energie.
Setul de instrumente a luat forma unei comunicări a Comisiei, ceea ce înseamnă că UE nu și-a exercitat competențele legislative, ci a ales mai degrabă un instrument de politică pentru a promova o abordare coordonată în întreaga UE.

Polonia a ales, însă, altă cale, și s-a alăturat altor țări prin reducerea TVA-ului la suma minimă pe care o poate percepe. Culmea este că pe același model merge și Spania, o țară condusă de un premier socialist. Madridul a decis să reducă temporar cota TVA la facturile la energie de la 21 la sută la 10 la sută pentru gospodăriile cu un consum modest de energie.
Reglementările UE permit o cotă redusă cu un TVA de minim cinci procente sau o rată standard cu un TVA de minim 15 la sută. Alte state membre au alocat bani pentru grupurile vulnerabile pentru a le ajuta să facă față creșterii prețurilor.

Fricțiunile cu UE măresc sprijinul pentru Polexit

Tensiunile din ce în ce mai mari cu instituțiile europene par să fi reaprins discuțiile despre ieșirea Poloniei din UE. Recent, un membru conservator al parlamentului polonez a pus din nou problema retragerii din Uniunea Europeană.

Janusz Kowalski, un reprezentant al Dreaptei Unite, a declarat că, dacă UE continuă să trateze Polonia „ca pe o colonie”, atunci țara ar trebui să se inspire din referendumul organizat în 2016 de Marea Britanie.

Kowalski consideră că Polonia ar trebui să-și reevalueze propria relație cu UE până în 2027.
Reprezentanții partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) neagă ferm orice intenție de a organiza un referendum privind apartenența Poloniei la UE.
Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, 84% dintre susținătorii Coaliției Civice, opoziția la PiS, se tem de un Polexit, în timp ce 89% dintre susținătorii PiS susțin că nu se tem de o eventuală ieșire din Uniune, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola