Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Kievul impune cod vestimentar înaintea summitului UE-Ucraina. Condițiile la care trebuie să se aștepte liderii europeni
Articole online

Kievul impune cod vestimentar înaintea summitului UE-Ucraina. Condițiile la care trebuie să se aștepte liderii europeni

Ucraina

Kievul impune cod vestimentar înaintea summitului UE-Ucraina. Condițiile la care trebuie să se aștepte liderii europeni

Acest lucru ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care, chiar înainte ca UE să-și finalizeze agenda și lista de invitați pentru un summit de două zile care va avea loc în Ucraina – care va cuprinde o multitudine de lideri de top ai UE care se vor întâlni cu oficiali ucraineni -, a distribuit o notă internă cu un mesaj clar: Există un cod vestimentar.

Înăuntru: „Ținuta obișnuită de afaceri” (sau veniți așa cum sunteți la Bruxelles).

Afară: „Verde, kaki.” (mai puțin frecvente în Cartierul European).

Motivul notei, trimisă săptămâna trecută și văzută de POLITICO, a fost o încercare aparentă de a rezerva aspectul militar gazdelor și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut dintr-un tricou verde militar uniforma sa omniprezentă din timpul războiului. Planificatorii UE sunt probabil foarte conștienți de faptul că este un stil adecvat pentru cei care luptă împotriva unei invazii brutale – dar poate mai puțin pentru un comisar european.

Comisia Europeană nu a făcut niciun comentariu

Oficialii UE, desigur, au găsit modalități de a-și arăta solidaritatea vestimentară cu Ucraina în trecut. În timpul discursului său anual privind starea UE, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a purtat o ținută galben și albastru aprins, reflectând steagul ucrainean. Comisarele UE s-au alăturat din public, făcând o declarație de modă unitară.

Nota – trimisă de Secretariatul General al Comisiei, care se ocupă cu strictețe de serviciile de logistică și protocol pentru această călătorie – nu a oferit nicio explicație pentru interdicția culorilor strălucitoare cu această ocazie, însă diplomații UE au declarat că este în conformitate cu așteptările de pe întregul continent de a nu exagera cu imaginile și de a rămâne consecvent cu mesajul politic. La urma urmei, UE ar putea fi nevoită să dezamăgească Ucraina în chestiuni presante, cum ar fi dorința acesteia de a adera rapid la bloc.

„Suntem rugați să călătorim ușor (rucsac sau similar), evitând valiza, dacă este posibil”, se arată în notă. „Deoarece timpul exact de călătorie este imposibil de prevăzut, este recomandabil să fim pregătiți să mergem direct din tren la întâlniri la sosire, în caz de nevoie.”

Ca sfat practic înaintea unei călătorii de iarnă, călătorilor li s-a spus că „se recomandă pantofii confortabili și, de asemenea, o jachetă/un palton călduros”.

Cu toate acestea, confortul călătoriei nu este, în mod previzibil, la ceea ce participanții ar trebui să se aștepte.

„Cutiile cu mâncare rece vor fi distribuite în tren, dar vă rugăm să fiți pregătiți pentru provizii de bază”, avertizează nota.

Iar trenul în sine va fi foarte aglomerat, departe de compartimentul confortabil pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a primit anul trecut într-un tren de dormit în Ucraina:

„Vor fi canapele de dormit individuale [sic] cu o toaletă comună în fiecare vagon, fără băi”.

Pentru a evita ca excursia să adopte sentimentul unei excursii de clasă, au fost rezervate camere de hotel în Kiev „pentru a fi folosite pentru o zi de joi, dacă timpul permite să mergem acolo înainte de începerea reuniunilor”.

Cu atâta grijă acordată aparențelor, călătorilor li s-a reamintit că orice fotografie trebuie să susțină în mod credibil – nu să înlocuiască – mesajul politic pe care oficialii UE sunt acolo pentru a transmite.

„Vă rugăm să rețineți că, în timpul reuniunilor cu membrii guvernului ucrainean, se așteaptă ca membrii Colegiului să intervină atunci când este necesar”, se arată în notă.

Registration

Aici iti poti reseta parola