Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Sfidare în fața trupelor germane invadatoare. Cavalerul care i-a înfruntat pe nemți în preajma celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Sfidare în fața trupelor germane invadatoare. Cavalerul care i-a înfruntat pe nemți în preajma celui de-al Doilea Război Mondial

Josef Mencik

Sfidare în fața trupelor germane invadatoare. Cavalerul care i-a înfruntat pe nemți în preajma celui de-al Doilea Război Mondial

Sfidarea lui Mencik în fața invaziei germane nu a fost ieșită din comun și i-a adus porecla de „Ultimul Cavaler”. Primii ani de viață ai lui Josef Mencik sunt un mister

Se știu foarte puține lucruri despre viața lui Josef Mencik înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Data nașterii sale este contestată, iar locul exact în care a avut loc este necunoscut. Acestea fiind spuse, istoricii au reușit să presupună că a trăit în regiunea Böhmerwald din Cehoslovacia. Descendența familiei lui Mencik este, de asemenea, un mister. Documentele de origine au fost considerate nesigure, iar unii cred că informațiile care ar putea dezvălui descendența sa sunt ascunse în arhivele care îi protejează pe cei care au fost implicați în cel de-al Doilea Război Mondial.

Mencik nu a dezvăluit niciodată numele mamei sau al tatălui său și nu a dezvăluit niciodată dacă a avut frați sau surori. Ceea ce se știe despre familia sa mai târziu în viață este că a avut o soție, pe nume Ema Mencikova, și doi copii. A devenit cunoscut în comunitatea sa și a fost supranumit „Cavalerul din Strakonice”.

Josef Mencik a adoptat un stil de viață cavaleresc

Când Josef Mencik a fost suficient de mare pentru a-și permite o casă a sa, a făcut exact acest lucru, achiziționând un castel care data din secolul al XIV-lea. Acesta se numea Castelul Dobrš și fusese grav avariat de ploile abundente și de un incendiu care izbucnise pe proprietate. După ce a cumpărat structura, a început să restaureze Dobrš la gloria sa de odinioară.

De-a lungul anilor, Mencik a adunat și o colecție remarcabilă de antichități și curiozități din secolele anterioare. Acest lucru l-a determinat să transforme castelul într-un pseudo-muzeu, unde a educat cu plăcere vizitatorii cu privire la istoria zonei.

Mencik a îmbrățișat un stil de viață alternativ în timp ce locuia la Castelul Dobrš. El a trăit literalmente ca un cavaler, renunțând la facilitățile moderne, cum ar fi mașinile și electricitatea, folosind în schimb torțe și lumânări pentru a-și lumina reședința. În lipsa unui termen mai bun, a trăit cavalerește.

În ciuda modului său ciudat de viață, Mencik era respectat în comunitatea sa pentru că era o persoană generoasă și de ajutor.

tanc

Germanii au fost întâmpinați de un bărbat

Momentul care l-a făcut pe Josef Mencik să intre în istorie a fost ziua în care a decis să înfrunte singur armata germană invadatoare. În multe cazuri, atunci când Wehrmachtul dorea să invadeze un teritoriu, se confrunta cu represalii din partea locuitorilor. Când au trecut granița cehoslovacă în 1938, însă, au fost întâmpinați de un singur om: Mencik.

Mencik s-a opus coloanei germane care înainta, purtând o armură franceză completă din epoca medievală, în timp ce era călare pe calul său de rasă și ținea în mână o sabie și o halebardă. Unii istorici au calificat sfidarea sa drept curajoasă, în timp ce alții au spus că a fost o prostie. Oricum ar fi, i-a împiedicat inițial pe soldații germani să avanseze mai departe – chiar dacă numai pentru o clipă.

Trupele au rămas în șoc în fața cavalerului care stătea în fața lor. Totuși, acest lucru nu a durat prea mult, deoarece, în cele din urmă, au decis să nu-l ia în seamă pe Mencik și să treacă mai departe de el. În timp ce treceau pe lângă el, au bătut din coifuri în el, sugerând că este nebun, iar Mencik s-a dat la o parte, fără a putea să-i oprească.

Moștenirea lui Josef Mencik continuă să trăiască

Lupta lui Josef Mencik împotriva germanilor a devenit o poveste de legendă. Deși unii îl echivalează cu un Don Quijote cehoslovac, alții cred că era pe deplin conștient de faptul că nu era un cavaler adevărat. În schimb, este mai probabil că i-a idolatrizat și a văzut onoarea de a se ridica împotriva inamicului în timp ce era îmbrăcat ca unul.

Este probabil că Mencik nu credea că îi poate împiedica pe germani să invadeze Cehoslovacia. Cu toate acestea, a reușit să împiedice ca zona castelului său să nu fie invadată vreodată. Deși germanii l-au considerat ca fiind nebun, cert este că, din punct de vedere tehnic, nu l-au învins niciodată.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Castelul Dobrš a fost naționalizat de guvernul comunist și rămâne deschis publicului. Mencik a continuat să trăiască o viață lungă și cavalerească până la moartea sa, la vârsta de 78 de ani. Moștenirea sa continuă să dăinuie, iar istoricii și cercetătorii deopotrivă i-au studiat povestea.

Registration

Aici iti poti reseta parola