Serviciile de informații britanice: Rusia se teme de un contraatac ucrainean de amploare
Ministerul britanic al Apărării a postat o actualizare pe Twitter luni dimineață, notând prezența unor rețele de tranșee „vaste în interiorul teritoriului rusesc recunoscut la nivel internațional, inclusiv în regiunile Belgorod și Kursk”, potrivit Insider.
Motivul, conform actualizării, a fost „îngrijorarea profundă a liderilor ruși că Ucraina ar putea realiza o pătrundere majoră”.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 01 May 2023.
Find out more about Defence Intelligence's use of language: https://t.co/Wu1lvnsXTe
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/PRlzMJHXoX
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) May 1, 2023
Ideea se construiește în jurul unui contraatac promis de mult timp din partea Ucrainei, care în ultimele luni și-a consolidat forțele în timp ce încerca să rețină avansul zdrobitor al armatei ruse pe timp de iarnă.
Ministrul ucrainean al apărării a declarat săptămâna trecută că viitoarea contraofensivă este în mare parte pregătită să înceapă. Ucraina a organizat noi brigăzi și a primit recent arme noi și puternice de la aliații occidentali, inclusiv tancurile Leopard, Challenger și Abrams.
Trupele suplimentare și puterea de foc ar putea ajuta la realizarea unui progres în contracararea invaziei, care a fost în mare parte statică timp de luni de zile.
Cu toate acestea, un efort serios de a invada Rusia este dincolo de ceea ce majoritatea observatorilor consideră fezabil pentru Ucraina, care are mult mai puține resurse decât Rusia și s-a concentrat pe apărarea propriului teritoriu.
Sunt însă slabe șanse pentru o contraofensivă ucraineană pe teritoriul rusesc
Ucraina nu a făcut până acum nicio încercare de a ocupa teritoriul rusesc, iar scopul său declarat în acest război este de a restabili controlul asupra teritoriului ucrainean recunoscut internațional, inclusiv asupra peninsulei Crimeea, pe care Rusia o deține din 2014.
Actualizarea britanică a menționat că apărarea departe de linia frontului ar putea fi mai degrabă un efort de propagandă pentru a întări hotărârea populației, făcându-i să creadă că armata ucraineană ar putea ajunge aproape de casele lor.
„Unele lucrări au fost probabil ordonate de comandanții locali și de liderii civili în încercarea de a promova narațiunea oficială că Rusia este ‘amenințată’ de Ucraina și NATO”, a precizat actualizarea.
Informarea britanică a precizat că Rusia a fortificat, de asemenea, liniile defensive în interiorul teritoriului ucrainean ocupat, mult mai aproape de lupte.
Unele dintre acestea, inclusiv orașul Medvedivka din Crimeea, au fost documentate în fotografii, inclusiv cele analizate într-un articol din 3 aprilie din The Washington Post.