Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina spune că este „pregătită” să atace, potrivit ministrului ucrainean al apărării
Articole online

Ucraina spune că este „pregătită” să atace, potrivit ministrului ucrainean al apărării

război

Ucraina spune că este „pregătită” să atace, potrivit ministrului ucrainean al apărării

Ucraina este pregătită să lanseze o contraofensivă pentru a recupera părți din teritoriul său invadat de Rusia, în urma unor luni de planificare, a declarat zilele trecute ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, potrivit POLITICO

„Pregătirile se apropie de sfârșit”, a declarat Reznikov reporterilor la Kiev, potrivit agenției franceze de presă AFP.

„Echipamentul a fost promis, pregătit și parțial livrat. În sens global, suntem pregătiți”, a adăugat el.

Kievul pregătește de luni de zile o contraofensivă majoră împotriva forțelor ruse în primăvară, făcând presiuni asupra aliaților săi occidentali pentru a livra muniții și arme în acest sens.

Deși detaliile ofensivei rămân neclare, este posibil ca aceasta să aibă loc la jumătatea lunii mai sau la începutul lunii iunie.

La începutul zilei de vineri, Rusia a lansat 23 de rachete care au vizat mai multe orașe ucrainene, ucigând mai multe persoane în primul atac aerian masiv lansat de Moscova în ultimele săptămâni.

„După Ucraina, Cecenia”, spune comandantul cecen care luptă de partea Kievului

Soldații ceceni spun clar că se află în Ucraina pentru a compensa aproximativ două secole de opresiune rusă asupra patriei lor muntoase și adesea răzvrătite – de la deportarea populației de către Iosif Stalin în anii 1940, la distrugerea capitalei lor Groznîi de către Boris Elțîn și până la actuala guvernare brutală a satrapului Moscovei în Cecenia, Ramzan Kadîrov.

„Ne-am săturat de Rusia”, adaugă comandantul în vârstă de 45 de ani, care a cerut să fie identificat doar prin indicativul său militar Torto, o referire la un castel din apropierea orașului său natal din Cecenia, pe care l-a părăsit ca tânăr rebel la scurt timp după ce cel de-al doilea război cecen s-a încheiat în 2009.

„Rusia este ca un vecin bețiv. Într-o zi vine la tine acasă și vrea să-ți dea foc. Îl prinzi și el fuge. În altă zi se întoarce treaz și se roagă să te ierte. Iar apoi se întoarce beat cu un pistol și îți ucide soția și copiii”, spune el.

„Acesta este cel de-al treilea război cecen – și de data aceasta vom câștiga”, intervine unul dintre soldații lui Torto, un tânăr de 20 de ani, căruia i se spune Maga. Soț și tată, el spune că partenera sa susține pe deplin decizia sa de a lupta, deși „își face griji pentru mine, dar știe că această luptă trebuie să fie făcută”.

Există în jur de 150-200 de voluntari ceceni care luptă de partea ucraineană, majoritatea fii și nepoți emigrați ai luptătorilor care au luptat în Primul sau al Doilea Război Cecen.

Aceștia sunt împărțiți în trei formațiuni – batalionul Dzhokhar Dudayev, numit după primul președinte post-sovietic al Ceceniei independente; batalionul Sheikh Mansur, care a fost criticat pentru legăturile cu grupările islamiste; și un batalion mai „secretos” care lucrează cu serviciul de informații militare al Ucrainei, GUR.

Registration

Aici iti poti reseta parola