Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia promite un răspuns „dur” după ce Polonia a confiscat o clădire din Varșovia
Articole online

Rusia promite un răspuns „dur” după ce Polonia a confiscat o clădire din Varșovia

ambasadă

Autoritățile poloneze au confiscat sâmbătă dimineață clădirea din apropierea ambasadei Moscovei la Varșovia.

Rusia promite un răspuns „dur” după ce Polonia a confiscat o clădire din Varșovia

Canalul polonez de știri de stat TVP Info a raportat anterior că poliția a apărut sâmbătă dimineața în fața școlii ambasadei ruse de pe strada Kielecka din Varșovia.

Întrebat despre incident, un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a declarat pentru Reuters că imobilul care găzduiește școala ambasadei aparține statului polonez.

Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat într-o declarație că autoritățile poloneze au dat buzna în incinta școlii ambasadei cu scopul de a o confisca.

„Considerăm acest ultim act ostil al autorităților poloneze ca fiind o încălcare flagrantă a Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice și ca o invadare a proprietății diplomatice rusești din Polonia”, a declarat ministerul.

„Un astfel de pas insolent din partea Varșoviei, care depășește cadrul relațiilor interstatale civilizate, nu va rămâne fără o reacție dură și fără consecințe pentru autoritățile poloneze și pentru interesele poloneze în Rusia„, a mai spus acesta.

Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat sâmbătă târziu pe aplicația de mesagerie Telegram că va da „o evaluare juridică” a „confiscării”, dar nu a oferit alte detalii.

Lukasz Jasina, un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, a declarat pentru Reuters că este dreptul Rusiei să protesteze, dar că Polonia acționează în conformitate cu legea.

„Opinia noastră, care a fost confirmată de instanțe, este că această proprietate aparține statului polonez și a fost luată de Rusia în mod ilegal”, a spus el.

Serghei Andreev, ambasadorul Moscovei în Polonia, declarase anterior agențiilor de presă de stat rusești că imobilul care adăpostește școala ambasadei este unul diplomatic pe care autoritățile poloneze nu au dreptul să o confiște.

Relațiile deja tensionate ale celor două țări s-au deteriorat și mai mult din cauza războiului din Ucraina, Varșovia poziționându-se ca unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului, jucând un rol de lider în convingerea aliaților să îi furnizeze armament greu.

Andreyev, ambasadorul rus, a declarat la începutul acestei săptămâni că procurorii polonezi au confiscat sume semnificative de bani din conturile bancare înghețate ale ambasadei și misiunii comerciale ruse.

În martie 2022, Polonia a declarat că expulzează 45 de diplomați ruși suspectați că lucrează pentru serviciile de informații ale Moscovei.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola