În calitate de prim-secretar al organizației PCR Sibiu, Nicu Ceauşescu a făcut multe pentru judeţul pe care l-a condus, iar unul dintre gesturile care au rămas în memoria colectivă are legătură cu o tabelă electronică.
Nu orice tabelă electronică, atenţie, ci prima amplasată pe un stadion din România. La acea vreme a fost nevoie de două contracte şi de patru milioane de lei pentru ca proiectul să fie dus până la capăt. Desigur, a fost nevoie şi de semnătura lui Nicu Ceauşescu, una foarte valoroasă, aşa cum vom vedea mai departe.
În cele din urmă, tabela electronică a rezistat 33 de ani, dar a ajuns la fier vechi, un destin care a urmărit parcă prea multe platforme industriale din România postdecembristă. „Amplasată în 1988 – an în care Sibiul devenea primul oraș al cărui stadion avea o tabelă electronică -, imensa construcție metalică ce a deservit municipalul pentru a indica scorul din timpul meciurilor de fotbal a fost tăiată în cursul zilei de miercuri (n.r. – 20 ianuarie 2021).
Demontarea structurii are loc în cadrul lucrărilor de modernizare a stadionului din Sibiu. O greutate de 12 tone indicau senzorii macaralei care, miercuri după-amiaza, a coborât la sol partea superioară a vechii tabele electronice a stadionului din Sibiu.
Respectiva parte a fost tăiată, urmând ca de același tratament să aibă parte și cele două picioare de susținere. «Vor ajunge la fier vechi», au explicat reprezentanții Con-A, compania sibiană de construcții care derulează lucrările de modernizare a stadionului.
«În România nu existau la acea vreme tabele electronice. Nu aveam voie, fiind perioada comunistă, nici să importăm. Și am făcut o socoteală, costa patru milioane de lei să produci o astfel de tabelă.
Ne-am înțeles cu Independența (n.r. – în perioada comunistă a fost una dintre cele mai mari întreprinderi producătoare de mașini din România) să facă partea metalică a tabelei, iar partea electronică a făcut-o Craiova. Dar pe bani, evident», își amintește Nicolae Nan, fost deputat, care în perioada aceea era director în cadrul Consiliului Popular al județului Sibiu (stadionul fiind în acea vreme în proprietatea Consiliului Popular al județului).
Conform Calculatorului de inflație, cele patru milioane de lei din 1987 ar fi, în vremurile noastre, echivalentul a peste 15,4 de milioane de lei. «Și am mers la București, era director un anume Baciu. ««Cum, noi vrem să reducem cheltuielile cu investițiile și tu vii acum cu tabele electronice?»», a ridicat vocea la mine.
Dar cererea de alocare de fonduri era semnată de Nicu, că l-am convins să o semneze el. Și am zis ««vezi de cine e semnată cererea și te hotărăști tu ce faci»», după care am plecat din birou. N-am ajuns bine pe hol și a venit după mine: ««Hai să îți dau banii.»»
Tabela respectivă folosea becuri. «Nu erau pe vremea aceea leduri, dar oricum, meseriași cei care au construit-o: n-am avut probleme cu ea. Cu becuri funcționa și, prin urmare, consuma mult curent electric.
E adevărat, nu făcea multe: puteai afișa scorul, dar nu și numele formației. Dar ne mai jucam cu ea să afișeze și câte un ««Bine ați venit!»» și așa mai departe. Și-a făcut treaba», mai amintește Nicu Nan.
Montată în 1988, tabela a fost inaugurată oficial în 23 martie 1989, când la Sibiu naționala de fotbal a României a jucat împotriva Italiei. Meciul a fost câștigat de România cu 1 la 0”, arată jurnaliştii de la turnulsfatului.ro.
explicaţie foto: În vara anului 1976, Nicu Ceauşescu a fost alături de Elena şi Nicolae Ceauşescu în Delta Dunării, unde, printre altele, au tras cu arcul.