Din 22 decembrie 1989 și până pe 25 decembrie 1989, nu s-a știut mai nimic despre soții Ceaușescu. Evident, asta pentru că se dezlănțuise diversiunea teroristă și se considera că ar putea fi eliberați de comandouri speciale fidele compuse din „teroriști”.
25 decembrie 1989 – urma execuția Ceaușeștilor
25 decembrie 1989 debutase sub impresia evenimentelor nefaste din perioada 23-24 decembrie 1989. Ne referim la moartea militarilor trimiși să apere Aeroportul Otopeni, reperați drept teroriști de către dispozitivul Aeroportului. Avusese loc incidentul de la Brădești-Dolj când se executase foc de TAB asupra unui convoi cu automobile înmatriculate în URSS (RSS Ucraineană mai exact). Muriseră în accident de elicopter undeva între Mureș și Alba, generalii Nuță și Velicu.
Se știe că pe 24 decembrie 1989, CFSN decisese într-o toaletă ca să se înființeze Tribunalul Militar Extraordinar. A doua zi, mai multe elicoptere urmau să plece de la București, la Boteni, de unde urmau să se mai alăture și altele. Apoi escadrila a luat cap compas Târgoviște. Semnalul de recunoaștere convenit cu Andrei Kemenici, colonelul care comanda unitatea unde erau Ceaușeștii, era o eșarfă galbenă arborată din primul elicopter al formației.
La bordul elicopterelor erau cei trei membri din comandoul de execuție. Mai erau piloții, completul de judecată, un cameraman, avocații celor doi inculpați, procurorul, reprezentanții puterii de la București și, evident, coordonatorul operațiunii, generalul Stănculescu.
La ora 15.00, deja Ceaușeștii erau înfășurați în foi de cort și urcați într-unul din elicoptere
Vor fi lăsați pe stadionul Ghencea. O noapte nu se știa nimic de ei. Militarii de la Steaua, în frunte cu actualul colonel Gațu, handbalist de performanță, petreceau. Au fost luați ulterior cu un TAB și duși la morga Spitalului Militar Central București.
25 decembrie 1989 – TVR transmite imagini cu Bucureștiul și brazii împodobiți. S-au difuzat colinde de Crăciun!
Pe 25 decembrie 1989, TVR a transmis colinde. A apărut imaginea acelui brad mare, împodobit într-o zonă circulară cu gard de plăci din beton. „Acolo urma să fie mausoleul lui Ceaușescu”, vorbeau oamenii, dornici de senzațional.
O inscripție pe un zid preciza: „De Crăciun, ne-am luat rația de libertate!” Oamenii scandaseră cu o zi două mai înainte: „Ceaușescu judecat pentru sângele vărsat!”, „Moarte tiranului!”, „Ceaușescu, Anul Nou, îl petrece în cavou”, după cum arată și EVZ.
După ora 15.oo, a zilei de 25 decembrie 1989, apare primul breaking news
Crainicul Petre Popescu citește capetele de acuzare, dă informația despre procesul de la Târgoviște. Încheie cu „sentința a rămas definitivă și a fost executată”. Evident, lumea a înțeles că soții Ceaușescu au fost executați. Cameramanul, un colonel MAPN avea caseta. Se spune că drumul spre execuție n-a fost filmat fiindcă se descărcase bateria camerei. Execuția a fost totuși filmată. A început odiseea casetei cu execuția.
Pe 25 decembrie 1989, începe un joc al nervilor. Sergiu Nicolaescu este în studioul tehnic al TVR. Țipă prin telefon la Ion Iliescu! Îi cere să se dea caseta la TVR. El însuși a selectat momentele care urmau să fie date la TVR. Iliescu refuza. Între timp, la TVR, vin valuri de telefoane de la populație! „Vrem să vedem că sunt morți!” „Vrem adevărul!” „Jos minciuna!”
Undeva spre miezul nopții, apar imaginile cu procesul. Apar și imaginile cu fața lui Ceaușescu lângă zid. Ion Iliescu a spus că o dată transmise imaginile, teroriștii nu au mai tras. Astăzi, Parchetul susține în Dosarul Revoluției că teroriștii au fost parte dintr-o diversiune.
În concluzie, știrea cu execuția a fost primul Breaking News din istoria României.