Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Securitatea bulgară comite unul dintre cele mai spectaculoase asasinate din istorie. Ce l-a enervat atât de tare pe Todor Jivkov
Articole online

Securitatea bulgară comite unul dintre cele mai spectaculoase asasinate din istorie. Ce l-a enervat atât de tare pe Todor Jivkov

Revista Time punea în 2010 pe locul cinci, în clasamentul celor mai spectaculoase asasinate ale secolului XX, uciderea dizidentului bulgar Gheorghi Ivanov Markov.

Direcțiunea Unitatea Tehnică Operațională a modificat o umbrelă pliantă și a dotat-o cu un mecanism de armare și cu un amortizor de sunet astfel încât aceasta să poată trage o alice până la o distanța de 1,5-2 metri.

În vârful umbrelei a fost amplasată o mică alice conținând ricină, o otravă mortală făcută din semințe de ricin, după extragerea uleiului de ricin.

Acestea au fost duse de Golubev în Sofia pentru a le arăta celor de la DS. Simptomele otrăvirii cu ricină sunt arsura în gură și durerea de gât, amețeala, voma, dureri de stomac, diaree, sete excesivă și, în cele din urmă, moartea.

Ziariștii de la The Times scriau, după ce au citit o parte din materialul existent în laborator:

„O cantitate suficientă pentru obținerea unei doze puternice poate ucide un adult, iar o cantitate egală cu șapte semințe de ricin ucide un copil (…) Măștile și mănușile de protecție sunt vitale pentru obținerea toxinei din ricin. Perioada în care survine decesul este de minimum 3 zile si maximum 14 zile”.

Nimeni nu a fost acuzat de uciderea lui Gheorghi Markov și nici nu există dovezi clare care să arate legătura între Serviciile Secrete bulgare și asasin.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola