Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Securitatea bulgară comite unul dintre cele mai spectaculoase asasinate din istorie. Ce l-a enervat atât de tare pe Todor Jivkov
Articole online

Securitatea bulgară comite unul dintre cele mai spectaculoase asasinate din istorie. Ce l-a enervat atât de tare pe Todor Jivkov

Gheorghi Ivanov Markov a fugit din Bulgaria comunistă în 1969, stabilindu-se la Londra, unde a lucrat pentru BBC și Radio Europa Liberă.

El a devenit unul dintre cei mai cunoscuți critici ai regimul comunist de la Sofia. În acest context, la 11 septembrie 1978, a murit după ce a fost otrăvit cu o toxină puternică introdusă prin înțepătură realizată cu vârful unei umbrele de către un necunoscut, pe o stradă din Londra.

La începutul anilor 1960, Gheorghi Markov era unul dintre cei mai populari și de succes scriitori din Bulgaria. A scris și piese de teatru de mare succes, primind propunerea de a se înscrie în Uniunea Scriitorilor. Asta însemna mâncare bună, locuință ultraluxoasă, bani și o mașină. Așa a ajuns Markov proprietarul unui automobil BMW și să cunoască elita Partidului Comunist.

A devenit apropiat cu secretarul Partidului, Todor Jivkov, cu care cina adesea

Dizgrația și fuga

Pentru că le vorbea liber muncitorilor în discursurile sale și totodată la reuniunile organizate de oficiali și de politicieni, operele sale au început să primeacsă recenzii mai glaciale, iar ultima lui piesă a fost interzisă după două săptămâni de reprezentații.

Prietenii i-au sugerat să fugă cât mai repede posibil din țară, scriitorul hotărând în cele din urmă să-și părăsească țara, aflăm din „Arborele lumii, Enciclopedia Marshal Cavendish”.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola