În 1975 a început să lucreze pentru Radio Europa Libera și în următorii trei ani a realizat 130 de programe duminicale de seară, numite: „În absență, reportaje despre Bulgaria”, în care scotea la iveală secrete din viața membrilor de partid aflați la conducere, mai ales a conducătorului Todor Jivkov, despre care a ajuns să cunoască destul de multe în perioada petrecută alături de el.
Un banc care circula prin Sofia spunea: „De ce nu urmăresc televizorul duminica seara membrii Biroului Politic? Pentru că toți îl ascultă pe Gheorghi Markov la Europa Liberă”.
În 1977 tatăl său, fiind bolnav de cancer, era pe moarte, iar lui Markov i-au fost refuzate atât cererea de a se întoarce acasă pentru a-și vedea ultima dată tatăl, cât și cea de a fi adus acesta în Marea Britanie.
Tatăl său a murit fără ca Gheorghi să fi avut ocazia de a-l mai vedea.
Din acel moment el a început o serie de emisiuni numite: „Întâlniri personale cu Todor Jivkov”, în care critica stilul de viață pseudoaristocratic și ipocrit al liderului bulgar.
Guvernul bulgar a început să bruieze emisiunile străine, dar serviciul secret le asculta și le înregistra de fiecare dată. Zilnic pregăteau pentru conducătorii de partid un rezumat.
Condamnarea și tentativele de asasinat
În 1972 Markov fusese condamnat în contumacie la șase ani și jumatate de detenție, în urma unui proces cu ușile închise în care a fost acuzat că ar fi „lucrat pentru organizații străine pentru subminarea propiei țări”.
În cele din urmă, în iunie 1977, în timpul unei consfătuiri a Biroului Politic al Partidului, Todor Jivkov a cerut ca Markov să fie redus la tăcere. Biroul Politic a promulgat un decret care stipula că „pentru neutralizarea emigranților inamici se puteau lua orice măsuri”.
Ministrul de interne, Dimiter Stoianov, șeful serviciilor Durzhavna Sigornost (DS), organizația serviciilor secrete bulgare, a fost însărcinat să ducă la îndeplinire planul.
Asupra lui Markov au avut loc trei atentate. Prima încercare s-a desfășurat la Munchen, în primăvara lui 1978, când în timpul unei vizite la Radio Libertatea i-a fost otrăvită băutura. Aceasta a eșuat însă…
O altă încercare de asasinat a avut loc atunci când Markov și familia lui erau în vacanța de vară în Sardinia, Italia. De această dată DS-ul a plănuit să impregneze suprafețele din camera lui cu o otravă care, absorbită prin piele ar fi fost, conform oamenilor de știință ai KGB-ului, fatală și nu ar fi lăsat urme. Planul a fost însă abandonat, deoarece au luat în calcul și posibilitatea ca otrava să le ucidă și pe soția și fiica acestuia.
Cea de-a treia încercare a reușit.
Umbrela-pistol
Generalul KGB Serghei Mihailovici Golubev, a cerut principalului agent KGB rezident în Washington, să cumpere mai multe umbrele.

- O lecție de diplomație uitată: audiența lui Vasile Alecsandri la Lordul Malmesbury, șeful diplomației britanice
- Sinodul Ecumenic de la Niceea Medalion aniversar la împlinirea a 1700 de ani (325-2025)
- Închipuit urmaș al lui Genghis-Han, admirat de Hitler „Baronul sângeros”, dușmanul feroce al statului bolșevic întemeiat de Lenin