Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > De la asasinat la armă de război. Cum a fost folosită otrava în istorie?
Articole online

De la asasinat la armă de război. Cum a fost folosită otrava în istorie?

otravă

De la asasinat la armă de război. Cum a fost folosită otrava în istorie?

În timp ce utilizarea otrăvii datează din  vremea civilizațiilor antice, rolul ei în istorie a rămas constant: ca mijloc discret și adesea nedetectabil de ucidere. În civilizațiile antice, otrava era folosită atât în scopuri medicinale, cât și imorale. În Grecia, de exemplu, filosoful Socrate a fost condamnat la moarte prin consumul de cucută, o plantă foarte otrăvitoare. Romanii au folosit, de asemenea, otrava, atât pentru vindecare, cât și pentru ucidere. Unii împărați infami, precum Nero și Claudius, ar fi folosit-o pentru a elimina rivalii și dușmanii politici. 

Otrava a fost folosită și în Europa medievală, unde a fost adesea asociată cu vrăjitoria și magia. În acest timp, otrava a fost un mijloc ,,popular” de a comite asasinate, deoarece îi permitea ucigașului să rămână anonim. Unii din cei mai faimoși asasini care au folosit otravă din istorie au fost femei: Lucreția Borgia și Caterina de Medici, care erau cunoscute pentru folosirea otrăvii pentru opozanții politici.

În istoria mai recentă, otrava a fost folosită ca armă de război

În timpul Primului Război Mondial, ambele tabere militare au folosit gaze otrăvitoare ca mijloc de a răni și ucide soldații inamici. Utilizarea gazelor otrăvitoare a fost interzisă prin Protocolul de la Geneva în 1925, dar a continuat să fie folosit în conflicte din întreaga lume, inclusiv în războiul dintre Iran și Irak și în războiul civil sirian. Otrava a fost folosită și în acte de terorism și asasinate politice. În 1978, disidentul bulgar Gheorghi Markov a fost asasinat la Londra cu o umbrelă al cărei vârf era îmbibat într-o substanță otrăvitoare. În anii de după Războiul Rece, guvernul rus a fost acuzat că a folosit otravă pentru a elimina oponenții politici, inclusiv fostul spion Alexander Litvinenko, care a fost ucis cu poloniu radioactiv în 2006.

În ciuda reputației sale negative, otrava a jucat și un rol în medicină și știință. În secolul al XIX-lea, otrava era folosită în doze mici pentru a trata diverse boli, practică cunoscută sub numele de intoxicație terapeutică. Astăzi, otrava este încă folosită în medicină, dar în moduri mult mai controlate și reglementate. De exemplu, medicamentele pentru chimioterapie folosite pentru a trata cancerul sunt în esență otrăvuri care ucid celulele canceroase, lăsând în același timp celulele sănătoase nevătămate.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola