Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Anunțul Statelor Unite de recunoaștere a Chinei comuniste și ruperea relațiilor cu Taiwanul
Articole online

Anunțul Statelor Unite de recunoaștere a Chinei comuniste și ruperea relațiilor cu Taiwanul

Deng Xiaoping

Anunțul Statelor Unite de recunoaștere a Chinei comuniste și ruperea relațiilor cu Taiwanul

În urma revoluției reușite a lui Mao Zedong în China în 1949, Statele Unite au refuzat cu fermitate să recunoască noul regim comunist. În schimb, America a continuat să recunoască și să aprovizioneze guvernul naționalist chinez care fusese înființat de Chiang Kai-shek pe insula Taiwan. În 1950, în timpul Războiului din Coreea, forțele armate ale SUA și RPC s-au confruntat. În anii 1960, Statele Unite au fost iritate de sprijinul și ajutorul acordat de RPC Vietnamului de Nord în timpul războiului din Vietnam.

Cu toate acestea, în anii 1970, existau noi circumstanțe. Din punctul de vedere al Statelor Unite, relațiile mai strânse cu RPC ar fi adus beneficii economice și politice. Din punct de vedere economic, oamenii de afaceri americani erau nerăbdători să încerce să exploateze uriașa piață chineză. Din punct de vedere politic, factorii de decizie politică din SUA credeau că ar putea juca „cartea Chinei” – folosind relații diplomatice mai strânse cu RPC pentru a exercita presiuni asupra sovieticilor pentru ca aceștia să devină mai maleabili într-o serie de probleme, inclusiv acorduri de armament. De asemenea, RPC ajunsese să își dorească relații mai bune cu vechiul său inamic. Aceasta a căutat creșterea mare a comerțului cu Statele Unite care ar fi rezultat din normalizarea relațiilor și a așteptat cu nerăbdare, în special, tehnologia pe care ar putea să o obțină de la America. RPC căuta, de asemenea, aliați. 

Anunțul lui Carter privind ruperea legăturilor diplomatice cu Taiwan (pe care RPC a insistat să o facă) a provocat furia multor membri ai Congresului. Legea privind relațiile cu Taiwanul a fost adoptată rapid ca represalii. Aceasta a acordat Taiwanului aproape același statut ca oricărei alte națiuni recunoscute de Statele Unite și, de asemenea, a impus continuarea vânzărilor de arme către guvernul naționalist. În locul ambasadei SUA din Taiwan, un reprezentant „neoficial”, numit Institutul American din Taiwan, ar fi continuat să servească interesele SUA în această țară.

Registration

Aici iti poti reseta parola