Omul de afaceri și copreședinte al echipei de baseball Texas Rangers Bob Simpson este proprietarul monedei cunoscute sub numele de „No Stars Flowing Hair Dollar” („Dolarul fără stele, cu părul fluturând”).
Deși seamănă foare bine cu dolarii din argint bătuți ulterior la trezoreria din Philadelphia, și-a dobândit numele din cauza lipsei stelelor.
„În timp ce dolarii următori au avut stele bătute pe aversul monedei, monedele fără stele sunt considerate de către colecționari și instituții ca niște prototipuri unice pentru dolarii care au urmat”, a declarat Jacob Lipson de la casa de licitații Heritage Auctions, citat de AP.
Heritage Auctions a apreciat că moneda, care va fi scoasă la vânzare online vineri, la Dallas, va fi achiziționată cu o sumă variind între 350.000 și 500.000 de dolari.
Pe aversul monedei se află portretul Libertății, cu părul fluturând în vânt și anul emisiei, 1794. Pe revers se află un vultur pe o stâncă în interiorul unei coroane de lauri.
Exemple asemănătoare de monede fără stele fac în prezent parte din colecția națională de numismatică de la Smithsonian Institute.
„Este foarte emoționant”, a declarat numismatul californian David McCarthy. „Ne oferă imaginea a ceea ce se petrecea în interiorul Trezoreriei în 1794, când aceasta se pregătea să emită primii dolari bătuți vreodată.”
Prototipul de aramă al dolarului a avut de-a lungul timpului opt proprietari, a informat casa de licitații.
Simpson, în vârstă de 73 de ani, l-a cumpărat împreună cu alte modele în 2008, pentru a-l adăuga impresionantei sale colecții numismatice. Omul de afaceri a declarat că s-a considerat un simplu intendent și crede că este timpul ca și altcineva să se bucure de proto-dolarul de aramă.
„Consider că monedele trebuie apreciate aproape ca niște opere de artă”, a declarat. „Am avut parte mai mult decât de bucurie din partea lor.”
Simpson a spus că nu era un om bogat atunci când a început să colecționeze. Când era copil, mergea la o bancă, lua un fișic cu monede și îi plăcea să le studieze.
„America este singurul loc unde cred că este posibil să călătorești de la sărăcie la avuție prin educație.”