Scrisoarea lui Mihai Viteazul „din cetatea Hotin” (ex arce Hotin) către bistriţeni în care îi însţiinţează că l-a înfrânt pe Iermia Movilă şi că stăpâneşte Moldova, eveniment pe care îl apreciază ca fiind de mare importanță pentru creștinătate, este păstrată la Serviciul Judeţean Cluj al Arhivelor Naţionale.
Epistola este adresată sașilor din Bistrița, în limba maghiară – limbă oficială alături de latină.
Formula de adresare este în latină iar semnătura domnului „Io Mihail Voievod” în româna cu caractere chirilice.
O însemnare latină a cancelariei bistrițene indică data sosirii scrisorii 1 iunie 1600 și purtătorul ei, boierul Mihail Cămărașul.
Înainte și după victorie
De fapt, fabuloasa arhivă a Bistriței, păstrată la Arhivele Naționale clujene, păstrează două scrisori autografe ale domnului unificator către primarul și magistratul orașului având aceeași dată: 20 mai 1600.
Prima este dată „din tabăra” (ex castris) de sub cetatea Hotin, în care se refugiase Ieremia Movilă, cea de a doua – în imagine – „din cetatea Hotin” (ex arce Hotin), după fuga domnului moldovean peste Nistru. Mai explicit, una dimineața înainte de asalt, a doua în cursul zilei, după abandonarea cetății de către dușman.
Domnul, în euforia victoriei, se grăbește să-i înștiințeze pe bistrițeni despre acest eveniment, pe care îl apreciază ca fiind de mare importanță pentru creștinătate.
Practic, în această zi de 20 mai 1600 (după calendarul nou gregorian introdus deja în Transilvania) s-a încheiat cucerirea Moldovei, și Mihai Viteazul stăpânea efectiv cel trei țări românești.
Omul polonezilor
Ieremia Movilă, boier moldovean, frate cu mitropolitul Gheorghe Movilă, fusese pus pe tronul Moldovei de cancelarul polonez Zamoski în locul lui Ștefan Răzvan.
A fost tot timpul protejatul polonezilor. Era recunoscut ca domn și de turci cărora le plătea tributul.
Detronat de Mihai Viteazul, care a luat și domnia Moldovei în mai 1600, și-a recuperat tronul tot cu ajutorul polonezilor în septembrie 1600, când Mihai a fost învins în Transilvania la Mirăslău.
Polonezii au intrat și în Muntenia, l-au învins pe Mihai la Teleajen în 12 octombrie 1600, și l-au pus pe tronul Munteniei pe Simion, fratele lui Ieremia.