Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Avioanele de spionaj americane par să monitorizeze o enclavă rusă din Europa, posibil în căutarea unor semne de activitate cu arme nucleare
Articole online

Avioanele de spionaj americane par să monitorizeze o enclavă rusă din Europa, posibil în căutarea unor semne de activitate cu arme nucleare

avion de spionaj

Avioanele de spionaj americane par să monitorizeze o enclavă rusă din Europa, posibil în căutarea unor semne de activitate cu arme nucleare

Armata americană pare să intensifice supravegherea aeriană a unui teritoriu rusesc din Europa, semnalând o posibilă îngrijorare că administrația de la Kremlin ar putea decide să desfășoare sau chiar să folosească arme nucleare în Ucraina, așa cum au avertizat liderii ruși, potrivit informațiilor Insider

Miercuri, un avion american de supraveghere electronică, Boeing RC-135, a plecat de la o bază din Marea Britanie și a înconjurat Kaliningrad, un teritoriu rusesc situat de-a lungul Mării Baltice – care nu are nicio graniță terestră cu partea continentală – și care a fost anexat după cel de-al Doilea Război Mondial. A fost cel puțin al treilea zbor de acest fel în ultima săptămână.

Locuită de aproape 500.000 de persoane, este denumită uneori „portavionul de nescufundat al Rusiei”, deoarece este blocată între Polonia și Lituania, oferind în esență Kremlinului o bază de operații avansată pe teritoriul NATO.

În 2018, Rusia a efectuat o „renovare majoră” a unei instalații active de depozitare a armelor nucleare din Kaliningrad, la aproximativ 50 de kilometri de Polonia, potrivit lui Hans Kristensen, expert în arme nucleare la Federation of American Scientists. Instalația, a scris el la vremea respectivă, ar putea funcționa „ca un depozit avansat care ar fi alimentat cu focoase nucleare de la depozitele centrale în caz de criză”.

În aprilie, armata rusă a anunțat că Flota sa baltică din regiunea Kaliningrad a efectuat un „exercițiu simulat de atac cu rachete” folosind „complexele sale de rachete operaționale și tactice Iskander”. Rachetele balistice Iskander pot transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare.

Comandamentul european al Forțelor Aeriene ale SUA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii

Potrivit unei fișe informative militare, RC-135V/W oferă „capacități de colectare, analiză și diseminare a informațiilor în timp real la fața locului”, echipajul său – până la 30 de persoane – fiind capabil să „detecteze, să identifice și să geolocalizeze semnale în tot spectrul electromagnetic”.

Aram Shabanian, expert în colectarea de informații din surse deschise la New Lines Institute din Washington, DC, a declarat că zborurile din jurul Kaliningradului sunt oarecum neobișnuite, dar nu sunt „revoluționare sau alarmante în sine”. Ceea ce sugerează, a declarat el pentru Insider, este că există „un interes sporit pentru mișcările militare rusești din partea factorilor de decizie la nivel înalt din Statele Unite”.

„Acest lucru se întâmplă într-un moment în care, din câte pot constata, ne aflăm în cel mai apropiat punct de un război nuclear din 1983 încoace”, a adăugat el, referindu-se la un incident în care un sistem radar sovietic de avertizare timpurie a raportat în mod fals un atac nuclear american iminent.

Politico a relatat în această săptămână că SUA și aliații săi sunt din ce în ce mai îngrijorați, menționând că agențiile de informații occidentale „își intensifică eforturile pentru a detecta orice mișcări militare rusești sau comunicări care ar putea semnala faptul că Vladimir Putin a ordonat folosirea armelor nucleare în Ucraina”, citând cinci actuali și foști oficiali americani.

De când a ordonat invazia Ucrainei, liderul rus a lăsat de mai multe ori să se înțeleagă că ar putea folosi arme nucleare, inclusiv într-un discurs din 21 septembrie în care a anunțat un proiect militare prin care a avertizat că astfel de amenințări „nu sunt o cacealma”.

Registration

Aici iti poti reseta parola