Verdictul de joi din Polonia, unde cea mai înaltă instanţă a considerat unele articole din tratatele UE incompatibile cu constituţia ţării, nu poate rămâne fără consecinţe, a declarat preşedintele Parlamentului European David Sassoli într-o postare pe Twitter.
„Verdictul din Polonia nu poate rămâne fără consecinţe. Întâietatea dreptului UE trebuie să fie incontestabilă. Încălcarea sa înseamnă contestarea unuia dintre principiile fondatoare ale Uniunii noastre”, a postat Sassoli joi seară.
„Facem apel la Comisia Europeană să întreprindă măsurile necesare”, a adăugat şeful legislativul comunitar.
Ingerinţa Curţii de Justiţie a UE
„Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez, potrivit Agerpres.
Ea a denunţat „ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.
Punerea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE nu numai că pune în pericol viitorul pe termen lung al Poloniei în Uniune, dar şi stabilitatea blocului comunitar însuşi.
Amenințarea
Comisia Europeană a anunţat joi seară că va analiza în detaliu decizia Tribunalului Constituţional din Polonia şi că va decide asupra paşilor următori, avertizând că nu va ezita să facă uz de puterile sale în conformitate cu tratatele pentru a salvgarda aplicarea uniformă şi integritatea dreptului european, se menţionează într-un comunicat.
Executivul UE reiterează că dreptul european are întâietate în faţa celui naţional şi că toate verdictele Curţii de Justiţie a UE sunt obligatorii pentru autorităţile din toate statele membre, inclusiv pentru tribunalele naţionale.
„Uniunea Europeană este o comunitate de valori şi de drept, care trebuie respectată în toate statele membre. Drepturile europenilor în conformitate cu tratatele trebuie protejate, indiferent unde trăiesc ei în UE”, se mai menţionează în comunicatul CE.
„Comisia Europeană are sarcina de a salvgarda funcţionarea adecvată a ordinii legale a Uniunii şi va continua să se asigure de acest lucru”, mai notează executivul UE.