Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > UE lovește Meta cu o amendă record de 1,2 miliarde de euro pentru încălcarea vieții private
Articole online

UE lovește Meta cu o amendă record de 1,2 miliarde de euro pentru încălcarea vieții private

Meta

UE lovește Meta cu o amendă record de 1,2 miliarde de euro pentru încălcarea vieții private

Gigantul tehnologic american Meta a fost sancționat cu o amendă record de 1,2 miliarde de euro pentru că nu a respectat regulamentul UE privind protecția datelor cu caracter personal, potrivit POLITICO

Comisia irlandeză pentru protecția datelor a anunțat luni că Meta a încălcat Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) atunci când a transferat în Statele Unite o mulțime de date personale ale utilizatorilor europeni de Facebook fără a-i proteja suficient de practicile de supraveghere a datelor de către Washington.

Este cea mai mare amendă impusă în temeiul legii emblematice a blocului comunitar privind confidențialitatea Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) și vine în ajunul celei de-a cincea aniversări a aplicării legii, la 25 mai.

Anterior, Amazon a fost amendată de Luxemburg cu 746 de milioane de euro, iar autoritatea de reglementare irlandeză a mai aplicat patru amenzi împotriva platformelor Meta, Facebook, Instagram și WhatsApp, cuprinse între 225 milioane de euro și 405 de milioane de euro în ultimii doi ani.

Temerile UE cu privire la datele transferate de către companiile americane

Organismul irlandez de supraveghere a confidențialității a declarat că utilizarea de către Meta a unui instrument juridic cunoscut sub numele de clauze contractuale standard (SCC) pentru a muta datele în SUA „nu a abordat riscurile la adresa drepturilor și libertăților fundamentale” ale utilizatorilor europeni ai Facebook, ridicate de o hotărâre istorică a instanței supreme a UE.

În 2020, Curtea Europeană de Justiție a anulat un acord privind fluxurile de date între UE și SUA, cunoscut sub numele de Scutul de confidențialitate, din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere ale serviciilor de informații americane. În aceeași hotărâre, instanța supremă a UE a înăsprit, de asemenea, cerințele de utilizare a SCC-urilor, un alt instrument juridic utilizat pe scară largă de companii pentru a transfera date cu caracter personal în SUA.

Meta – precum și alte companii internaționale – a continuat să se bazeze pe acest instrument juridic în condițiile în care oficialii europeni și americani s-au străduit să pună la punct un nou acord privind fluxurile de date, iar gigantul tehnologic american nu dispunea de alte mecanisme legale pentru a-și transfera datele cu caracter personal.

UE și SUA finalizează un nou acord privind fluxurile de date, care ar putea fi încheiat încă din iulie și până în octombrie. Meta are termen până la 12 octombrie pentru a nu se mai baza pe SCC pentru transferurile sale.

Gigantul tehnologic american a avertizat anterior că, în cazul în care va fi obligat să nu mai utilizeze SCC-uri fără un acord alternativ adecvat privind fluxul de date, ar putea închide servicii precum Facebook și Instagram în Europa.

Registration

Aici iti poti reseta parola