Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > S-au tăiat banii care mergeau la teroriștii palestinieni. Decizie istorică a guvernului Statului Israel
Articole online

S-au tăiat banii care mergeau la teroriștii palestinieni. Decizie istorică a guvernului Statului Israel

Noul guvern israelian a decis duminică să deducă peste 150 milioane de euro din impozitele colectate în numele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), echivalentul ajutorului palestinian celor care sunt consideraţi responsabili de atacuri şi familiilor lor.

Potrivit unui raport al Ministerului Apărării prezentat cabinetului de securitate, ANP a transferat această sumă cu titlu de „sprijin indirect pentru terorism în 2020” prin plăţi „către terorişti şi familiile lor”, a indicat biroul premierului israelian într-un comunicat.

Povestea este veche

Iată, de exemplu ce scria dw.com pe 21 februarie 2006:

Teritoriile palestiniene au primit din 1993 – anul semnării Tratatului de la Oslo – 2,3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, la care se adaugă 1,5 miliarde de euro, din partea Statelor Unite.

Nu se cunoaşte însă valoarea ajutoarelor acordate individual de statele europene.

La rândul său, Banca Mondială acordă în ultima perioadă Autorităţii Palestiniene aproximativ un miliard de dolari anual.

Peste două treimi din această sumă, aproximativ 600 de milioane de dolari, au fost acordate în 2003 de Uniunea Europeană la care se adaugă donaţii separate ale statelor de pe bătrânul continent.

Statele Unite au contribuit cu 220 de milioane de dolari la acordarea de sprijin palestinienilor, în timp ce statele arabe au donat peste 120 de milioane de dolari.

Alte 120 de milioane de dolari au fost transferate de Banca Mondială într-un fond de susţinere a bugetului Autorităţii Palestiniene.

Făcând un calcul sumar, se poate spune că nici o populaţie din lume nu a beneficiat de atât sprijin financiar, cât palestinienii.

Acest ajutor este deja tradițional.

Încă de la formarea statului Israel, palestinienii depind de fondurile alocate de Organizaţia naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, iar unii dintre aceştia au creat senzaţia că lumea le este datoare cu un astfel de sprijin.

Comunitatea internaţională plăteşte aceste fonduri cu plăcere, atât timp cât trăieşte cu senzaţia că banii sunt folosiţi pentru reconstrucţie, pentru formarea structurilor naţionale ale palestinienilor şi pentru procesul de pace din regiune.

Această convingere a statelor donatoare a fost slăbită de rezultatele alegerilor palestinene.

Dubiile cu privire la efectul acestui ajutor financiar au început să apară în urmă cu un an: Israelul a acuzat Uniunea Europeană că susţine financiar activităţi teroriste, o parte din bani fiind folosiţi de exemplu pentru tipărirea de manuale anti-israeliene.

Uniunea Europeană a făcut o serie de verificări, dar nu a putut confirma acuzaţiile.

De asemenea, nu au fost demonstrate nici acuzaţiile de corupţie şi de deturnare a ajutoarelor internaţionale în alte state.

Oficialii europeni au cerut totuşi palestinienilor să demareze ample reforme financiare.

Asta a fost reacţia Bruxellesului, care s-a arătat la acea vreme mulţumit de cele făcute şi a continuat să plătească.

Dacă Uniunea Europeană va urma exemplul Israelului şi Statelor Unite, de a îngheţa plăţile către Autoritatea Palestiniană atunci nu va fi ameninţat doar procesul de pace din regiune.

Iranul se arată decis să se implice mai mult.

„Marele lider”, aiatolahul, Ali Khamenei a numit victoria Hamas drept un „dulce cadou” şi s-a arătat dispus să ajute guvernul palestinian în condiţiile stopări ajutoarelor comunităţii internaţionale.

Registration

Aici iti poti reseta parola