Rusia adaugă instruirea militară în programa școlară, marcând o revenire la o practică din epoca sovietică care îi învață pe elevi cum să folosească puștile și să acorde primul ajutor
Rusia adaugă un curs de pregătire militară de bază în programele școlare începând de anul viitor, a declarat miercuri ministrul educației, Serghei Kravtsov, potrivit agenției ruse de știri TASS, informații preluate de Insider.
„Acesta va fi introdus în școli începând cu următorul an școlar. Acum este în curs de redactare, iar după 1 ianuarie va începe să fie testat”, a declarat Kravtsov, conform TASS.
Anunțul a fost făcut pe fondul unor presiuni din partea liderilor ruși pro-război pentru a reintroduce o practică din epoca sovietică în care elevii de liceu învață primul ajutor, abilități de navigație și cum să mânuiască puștile, potrivit cotidianului afiliat statului Izvestia.
Interesul pentru această politică a reapărut în lumina performanțelor de luptă ale trupelor rusești în Ucraina, a relatat publicația.
„Chiar și mulți voluntari nu au experiența necesară pentru a participa la ostilități”, a declarat Serghei Mironov, șeful partidului politic pro-Kremlin O Rusie Justă pentru Adevăr, potrivit Izvestia. „Odată cu începerea operațiunii militare speciale, această problemă a devenit deosebit de acută”.
Războiul din Ucraina a scos la iveală deficiențe majore în logistica, echipamentul, antrenamentul și doctrina de război a forțelor rusești, trupele Moscovei având performanțe atât de slabe încât Kremlinul a avut dificultăți în a găsi voluntari pentru a-și reface efectivele, a declarat în septembrie un înalt oficial american. După ce Rusia a mobilizat 300.000 de rezerviști pentru a lupta în război, săptămâna aceasta au apărut rapoarte despre sute de recruți care au murit în condiții suspecte.
Mironov și ministrul adjunct al apărării, Valery Gerasimov, au susținut vocal reintroducerea pregătirii militare în școli, Gerasimov sugerând ca elevii din clasele a X-a și a XI-a să primească 140 de ore de pregătire, potrivit Izvestia.
Atât Mironov, cât și Gerasimov au declarat că aceste cursuri ar trebui să fie predate doar de veterani de luptă sau de agenți de aplicare a legii.
Alți politicieni ruși au fost citați de Izvestia, care au lăudat acest concept. „Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război. Când am fost implicați în pregătirea militară la școală, aceasta a funcționat doar ca un plus”, a declarat Adalbi Shkhagoshev, vicepreședintele partidului Rusia Unită, potrivit publicației.
Programul de pregătire militară de bază a fost retras în 1993, la doi ani după prăbușirea Uniunii Sovietice, potrivit publicației ruse independente The Moscow Times. Liderii ruși au încercat să reînvie practica de mai multe ori în trecut, dar au eșuat.