Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Noile misiuni în nordul îndepărtat duc portavioanele americane și britanice mai aproape de o linie de front cu Rusia
Articole online

Noile misiuni în nordul îndepărtat duc portavioanele americane și britanice mai aproape de o linie de front cu Rusia

portavion

Noile misiuni în nordul îndepărtat duc portavioanele americane și britanice mai aproape de o linie de front cu Rusia

NATO a fost prezentă în Arctica pe tot parcursul existenței sale – Norvegia este membru fondator și deține cel mai nordic teritoriu al alianței din Europa – dar atenția sa asupra regiunii a crescut pe măsură ce Rusia și-a extins prezența militară deja extinsă în Arctica.

Marinele americane și britanice, două dintre cele mai capabile flote ale alianței, au subliniat interesul lor reînnoit pentru regiune prin noi misiuni în nord – mai ales prin desfășurări de etapă ale portavioanelor lor.

Exercițiul NATO Trident Juncture din 2018, desfășurat în Norvegia și în jurul acesteia, a fost cel mai mare exercițiu al alianței de la Războiul Rece încoace. În cadrul acestuia, un portavion american a navigat în Arctica pentru prima dată în aproape 30 de ani – „un moment decisiv”, potrivit șefului operațiunilor navale, amiralul Michael Gilday.

În timpul acestui exercițiu, „am efectuat primele operațiuni de atac cu portavioane deasupra Cercului Arctic” de la începutul anilor 1990 și, de atunci, navele de război americane „se află în mod obișnuit în nordul îndepărtat”, a declarat Gilday în fața parlamentarilor în cadrul unei audieri din luna mai.

Pe parcursul războiului din Ucraina, distrugătoarele americane au continuat „să opereze cu aliații și partenerii din nordul îndepărtat pentru a pune presiune asupra Rusiei, pentru a se asigura că știu că suntem acolo cu platforme capabile”, a adăugat Gilday.

Marina regală britanică a urmat exemplul în această primăvară, trimițând HMS Prince of Wales în Arctica pentru șapte săptămâni – prima desfășurare în Arctica pentru noile portavioane britanice din clasa Queen Elizabeth.

Portavionul a participat la Cold Response 2022, un alt exercițiu major al NATO în Norvegia, și a navigat la mai puțin de 900 de mile de Polul Nord

De asemenea, a vizitat Insula Jan Mayen din Norvegia, un avanpost strategic situat în Marea Norvegiei.

Prin trimiterea portavionului atât de departe în nord, Royal Navy a căutat „să împingă limitele operațiunilor portavioanelor britanice în mediul rece și dur”, a declarat comandantul navei.

Deși niciuna dintre cele două marine nu a mai trimis un alt portavion în Arctica, lecțiile învățate în urma desfășurărilor lor sunt puse în practică pe măsură ce alte operațiuni în regiune continuă.

HMS Prince of Wales s-a întors acasă la mijlocul lunii aprilie. În prezent, acesta a fost pus pe tușă din cauza unei defecțiuni mecanice, dar echipajul său a transmis experiențele sale în Arctica marinarilor de pe HMS Queen Elizabeth, care se pregătește să se desfășoare pentru operațiuni în jurul Europei de Nord.

Registration

Aici iti poti reseta parola