Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Rotterdam, centrul mondial al spionajului în timpul Marelui Război! Misiunea agenților Marii Britanii și Germaniei
Articole online

Rotterdam, centrul mondial al spionajului în timpul Marelui Război! Misiunea agenților Marii Britanii și Germaniei

spionaj

Rotterdam, centrul mondial al spionajului în timpul Marelui Război! Misiunea agenților Marii Britanii și Germaniei

Atât serviciile secrete britanice, cât și cele germane au ales Olanda neutră, și în special Rotterdam, ca bază avansată pentru operațiunile de spionaj pe teritoriul celeilalte țări.

Mata Hari, cea mai faimoasă spioană al Primului Război Mondial, nu a fost singurul cetățean olandez care s-a implicat în războiul secret din 1914-1918. În acești ani, spionajul și comerțul au fost o mare afacere în Olanda.

De ce era Olanda atât de importantă pentru serviciile de informații, în special pentru cele ale Marii Britanii și Germaniei?

Motivele sunt simple. În primul rând, Olanda era o țară neutră. Toți străinii puteau merge acolo, iar cetățenii olandezi puteau călători aproape peste tot. Ziarele din ambele tabere erau de vânzare și nu exista cenzură aproape deloc. În al doilea rând: locația. Țara este situată strategic între cei mai puternici doi beligeranți: Regatul Unit și Imperiul German. În plus, Frontul de Vest nu era departe. Singura modalitate pentru un spion de a ajunge în Belgia ocupată era prin Țările de Jos, iar Rotterdam avea legături excelente de feribot și de cale ferată cu Marea Britanie, Belgia și Germania. Al treilea motiv a fost abordarea tolerantă a autorităților olandeze față de agenții secreți străini, sau cel puțin așa părea …

Serviciul secret britanic MI1 („C”), pe care îl cunoaștem acum cel mai bine sub numele de MI6, avea biroul său din Rotterdam pe de Boompjes, o zonă aglomerată de pe malul râului Nieuwe Maas, care împarte orașul în două. Uranium Steamship Company era un serviciu de transport de pasageri cu buget redus între Rotterdam și America de Nord, care se adresa în principal emigranților săraci din Europa de Est, adesea evrei. Dar când a început războiul, emigrația s-a oprit, iar navele companiei Uranium au fost rechiziționate de guvernul britanic. Astfel, directorul filialei din Rotterdam, Richard Bolton Tinsley, care lucra deja pentru „C”, a transformat afacerea în principala stație europeană a MI6.

Din biroul său, Tinsley, sau „T”, a gestionat rețelele de spionaj ale lui „C” în Germania și în Belgia ocupată

El a colaborat îndeaproape cu cetățenii olandezi, care puteau călători în Germania și cu grupurile de rezistență belgiene. La început, nici Tinsley, nici colaboratorii săi nu aveau experiență în culegerea de informații. Mulți dintre primii săi spioni au fost prinși în Germania și condamnați la pedepse cu închisoarea. Dar, prin încercări și erori, Tinsley a reușit să transforme sediul din Rotterdam în cel mai de succes centru din timpul războiului. Cele mai valoroase active ale sale au fost grupurile de rezistență belgiene care, cu mare risc, au spionat forțele germane din spatele Frontului de Vest. Curierii lor reușeau să ajungă cu rapoartele lor pe biroul lui Tinsley din Rotterdam. De acolo, rapoartele ajungeau la Londra și în Franța.

Nu departe de biroul lui Tinsley se afla o clădire de birouri albă și atrăgătoare, asemănătoare unui castel. Acolo, Consulatul General Imperial German coordona agenții secreți ai Kaiserului, organizând operațiuni de spionaj și contraspionaj, precum și de contrabandă. Serviciul de informații navale „N” era deosebit de activ, deoarece avea sarcina de a face spionaj în Marea Britanie. Agenți secreți precum Paul Vollrath, Martin Rehder și Dr. Willy Brandt operau din Olanda și își trimiteau spionii în Marea Britanie.

La fel ca Tinsley, germanii au recrutat cetățeni olandezi. În schimbul unor sume mari de bani, mulți dintre ei făceau călătorii de spionaj de-a lungul porturilor navale britanice pentru a detecta navele de război ale Marinei Regale. Mulți au scăpat de atenția MI5, dar doi au fost prinși și executați în Turnul Londrei în 1915: Willem Roos și Haicke Janssen. Un al treilea, Leopold Vieyra, a scăpat de pedeapsa cu moartea. Cei mai mulți dintre spionii germani executați în Turn, inclusiv Roos și Janssen, au fost manevrați de un agent secret german.

Registration

Aici iti poti reseta parola