Evenimentul Istoric > Articole online > România atacată de pe Dunăre și Marea Neagră între 22 august-1 septembrie 1916. Raport de front
Articole online

România atacată de pe Dunăre și Marea Neagră între 22 august-1 septembrie 1916. Raport de front

Iată cum s-au desfășurat lucrurile între 22 august și 1 septembrie 1916:

Artileria bulgară a bombardat Islaz, Bechet, Calafat, Gruia, calea ferată și gara de la Turnu Severin. Românii au bombardat Vidin, Lom-Palanca și Rahova, provocând incendii. La 26 august, Oltenița a fost bombardată, iar a doua zi Giurgiu. Un submarin german a bombardat Mangalia. La 29 august oastea noastră a reușit să oprească cu desăvârșire navigația pe Dunăre a vaselor comerciale inamice.

Germanii au trecut la folosirea intense a atacurilor cu avioane, hidroavioane și aeronave împotriva orașelor noastre. Fie singuratice, fie în grupuri au secerat cu bombele și mitralierele lor multe vieți nevinovate. Au atacat des București și Ploiești. La 20 august, trei hydroplane au bombardat Constanța. Au fost uciși mai mulți oameni, printre care și copii. Câteva bombe au căzut peste instalațiile din port și vasele rusești. La 22 august, aeroplanele germane au azvârlit 19 bombe peste Ploiești.

În noaptea de 22-23 august, aeronavele germane Z.181 au atacat iarăși Bucureștiul cu bombe explozibile și incendiare. În cursul atacului nocturn o bombă explozibilă a căzut peste casa din strada Nisipari ocupată de Inspectoratul Jandarmeriei Rurale.

La 23 august, hidroplane, colaborând cu forte de uscat și de mare bulgărești, au bombardat trupele noastre de infanterie din Dobrogea. În aceeași zi, hidroplane au azvârlit bombe asupra Constanței și satului Anadolchioi din apropierea Constanței.

Aproape zilnic între ceasurile 10-11 dimineața, aeroplane germane apăreau deasupra podului de la Cernavodă și a viaductelor, ca și deasupra Feteștiului, important nod de cale ferată.

La 28 august, aviatorii noștri au dat o slabă replica, bombardând Rusciukul.

La 30 august avioane austro ungare au bombardat Piatra-Neamț. Adeseori aviatorii inamici coborau cu aparatele lor la o mica înălțime față de pământ pentru a mitralia grupuri de soldați sau chiar grupuri de țărani aflați pe camp.

Sursa: România în timpul războiului 1916-1918, fasciculul 3, iulie 1919

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola