Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Români, ne pasc scumpiri istorice!
Articole online

Români, ne pasc scumpiri istorice!

Luni, preţurile de referinţă zilnice calculate de European Energy Exchange AG, un indicator de referinţă la nivel regional, au crescut cu 4%, până la 100,10 euro/MWh.

În paralel, preţurile la gaze aproape s-au triplat în acest an, iar cotaţiile futures la cărbune au crescut cu 89% la bursa ICE Endex.

„În acest moment, cărbunele şi lignitul sunt mai ieftine decât centralele electrice pe gaze”, spune Jean Paul Harreman, director la EnAppSys, citat de Agerpres.

Au crescut şi preţurile pe termen scurt la electricitate, în condiţiile în care producţia redusă de energie eoliană în mare parte a Europei stimulează costurile.

Prețul aluminului a ajuns la 3000 de dolari pe tonă pentru prima dată în ultimii 13 ani.

În ultimele 12 luni, cotaţia aluminiului, un metal a cărui producţie necesită o cantitate mare de energie, a crescut cu aproape două treimi.

În România

Prețurile la materialele de construcții au crescut semnificativ peste noapte, unele chiar dublându-se, în timp ce la alimente scumpirile au început de câteva luni și nu dau semne că s-ar opri.

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 554,65 lei pe MWh în luna august 2021, valoare de peste trei ori mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 183,19 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.

Moneda naţională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9444 lei, în creştere cu 0,12 bani (+0,02%), faţă de cotaţia precedentă, de 4,9432 lei.

De asemenea, leul s-a depreciat şi faţă de dolar, acesta ajungând la 4,1944 lei, în creştere cu 1,9 bani (+0,46%) comparativ cu anterioara cotaţie, de 4,1754 lei.

Preţul mediu al unui bilet de avion plătit de turiştii români în această vară a fost de 147 de euro, în creştere cu 35% faţă de tariful mediu înregistrat în 2020, relevă o analiză de specialitate, întocmită de o platformă de rezervări online.

Nu mai puţin de 26% dintre români cred că situaţia locului lor de muncă va fi mai rea în următoarele 12 luni, faţă de doar 9% la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile în care 47% dintre români anticipează că economia îşi va reveni de pe urma impactului pandemiei de COVID-19 în 2023 sau mai târziu, relevă un Eurobarometru dat publicităţii luni de Comisia Europeană.

Preț-record în Germania

Preţul energiei electrice în Germania, un preţ de referinţă pentru Europa, a depăşit luni pentru prima dată pragul de 100 de euro/MWh, stimulat de creşterea costurilor la materiile prime energetice, transmite Bloomberg.

În Germania, preţurile la electricitate pentru anul următor aproape s-au dublat în 2021, odată cu relansarea cererii globale de energie, iar problemele în aprovizionarea cu gaze au dus cotaţiile la acest combustibil la nivel record.

În paralel, rezervele de cărbune în porturile europene sunt la cel mai redus nivel de după 2016, pentru acest moment al anului, ceea ce a ajutat la escaladarea preţurilor la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Având în vedere că Germania se bazează pe combustibili fosili pentru mai mult de o treime din producţia de electricitate, creşterea costurilor pe cea mai mare piaţă de energie electrică din Europa va conduce la majorarea facturilor pentru milioane de consumatori.Pe piaţa pentru ziua următoare din Germania, preţurile au atins cel mai ridicat nivel de după 2007.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola