Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Uite cine ne scumpește curentul electric! Fruntașă în întrecerea neo-marxistă a energiei verzi, Germania s-a întors la cărbune
Articole online

Uite cine ne scumpește curentul electric! Fruntașă în întrecerea neo-marxistă a energiei verzi, Germania s-a întors la cărbune

Însă, cum planul de acasă nu se potrivește cu cel din târg, cărbunele a înlocuit energia eoliană la capitolul cea mai importantă sursă de energie pentru producţia de electricitate în Germania, în primul semestru din 2021, pe fondul intensificării dezbaterilor privind schimbările climatice, înaintea alegerilor de luna aceasta.

Conform calculelor publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), în primele şase luni din acest an, 56% din cei 258,9 miliarde KWh de electricitate generaţi în Germania au venit din surse convenţionale, cum ar fi cărbunele, gazele naturale sau energia nucleară.

Este cu 20,9% mai mult decât în primul semestru din 2020.

În contrast, ponderea energiilor regenerabile, cum ar fi energia produsă de centralele eoliene şi fotovoltaice şi biogaz, a scăzut cu 11,7% în primele şase luni din acest an, la 44%, comparativ cu perioada similară din 2020.

Lipsa vântului puternic în primăvară a fost principalul motiv al scăderii, a informat Destatis.

Ponderea energiei eoliene a scăzut cu 21%, iar diferenţa a fost compensată de electricitatea generată de termocentrale.

După cărbune şi energie eoliană, gazele naturale au fost a treia cea mai importantă sursă de energie pentru producţia de electricitate în Germania, în primul semestru din 2021, cu o pondere de 14,4%, înaintea energiei nucleare, cu ponderea de 12,4%.

Angela Prea-Optimista

Anul trecut, cancelarul Angela Merkel a reuşit să negocieze un acord pentru ca prima economie europeană să renunţe complet la cărbune până în 2038.

De asemenea, până anul viitor se va renunţa la energia nucleară.

Activiştii de mediu cer renunţarea mai devreme la cărbune pentru reducerea mai rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Reglementările UE mai stricte privind emisiile de gaze de seră vor accelera procesul renunţării la cărbune, care ar fi putea fi finalizat până în 2030, a apreciat recent ministrul german al Mediului, Svenja Schulze.

Obiectivul UE îl reprezintă reducerea emisiilor poluante cu cel puţin 55% până în anul 2030, ţinta precedentă fiind de 40%.

Obiectivele UE mai stricte privind mediul vor face ca certificatele de emisii să devină mai scumpe, iar suma plătită de cei care emit gaze de seră va creşte.

Energia provenită din cărbune „va ieşi forţat de pe piaţă”, a explicat Schulze, potrivit Agerpres. Oficialul a adăugat că în zonele unde există mine de cărbune angajaţii vor avea nevoie de „noi slujbe decente”.

De asemenea, a declarat ministrul Mediului, pentru a înlocui cărbunele, nivelul energiei regenerabile disponibile în reţea va trebui să crească.

Germania a anunţat o scădere istorică a emisiilor sale de gaze cu efect de seră în 2020, în mare parte datorită pandemiei de coronavirus, care i-a permis să îşi atingă obiectivele climatice.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola