Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Revoltă în UE cu privire la noile sancțiuni împotriva Rusiei. Viktor Orban conduce coaliția nemulțumiților
Articole online

Revoltă în UE cu privire la noile sancțiuni împotriva Rusiei. Viktor Orban conduce coaliția nemulțumiților

Ungaria nu vrea să renunțe la gazele și petrolul rusesc

Orban, care tocmai a câștigat alegerile parlamentare de o manieră categorică, a subliniat că blocarea importurilor de petrol și gaze ale Rusiei este o „linie roșie”, deoarece ar „ucide Ungaria”.
De altfel, poziția lidserului maghiar nu e o noutate. O parte importantă a campaniei sale electorale s-a bazat pe promisiunea de a menține securitatea aprovizionării cu gaze. Orban a menținut, de asemenea, relații de afaceri strânse cu Moscova de peste un deceniu.

Austria, Italia și Olanda au nevoie de gazul rusesc

Ungaria nu este singura care respinge apelurile UE de a renunța la petrolul și gazele Rusiei.

Nici Austria, Italia și Olanda nu sunt prea dornice să interzică importurile rusești, pentru că se tem că această mișcare ar putea arunca în haos economiilor lor

Germania, deși și-a schimbat tonul în ultimele săptămâni, a tras un semnal de alarmă cu privire la ruperea legăturilor cu Putin, deoarece 40% din gazul său provine din Rusia.

 

UE e dependentă de energia din Rusia

Blocul a fost mai lent decât SUA și Marea Brirtanie în a viza sectorul energetic al Rusiei cu sancțiuni, probabil din cauza dependenței uriașe de combustibilii fosili ai Rusiei.

Până la o treime din gazul necesar UE este furnizat de Rusia. Această piață i-a oferit lui Putin venituri de 48,5 miliarde de euro pentru țiței în 2021 și 22,5 miliarde de euro pentru alte produse petroliere.

Dar, după ce Rusia a fost acuzată că a comis crime de război la Bucha, la periferia Kievului, UE pare gata să devină mult mai dură cu sectorul energetic al Rusiei. Lupta este, însă, dură. Marți, Germania, Austria și Ungaria au reușit să scutească petrolul de la un pachet de sancțiuni după ce au susținut că includerea acestuia ar accelera inflația.
Dar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis acum că Bruxelles-ul „lucrează la sancțiuni suplimentare, inclusiv în ceea ce privește importurile de petrol”.

Ungurii nu au, însă, de gând să cedeze. Secretarul de stat pentru comunicații internaționale al Ungariei, Zoltan Kovacs, a declarat pentru Express.co.uk: „Aceasta este o linie roșie pentru noi. Toată lumea știe că ceea ce sugerează ei prin politicile de embargo și sancțiuni în ceea ce privește energia nu se poate face.
În cazul Ungariei, asta ar însemna un colaps imediat al economiei ungare, practic, și cu siguranță ar pune în pericol populația maghiară”.

Premierul Ungariei a mai spus miercuri că este dispus să plătească pentru gazul Rusiei în ruble, după ce Putin a cerut țărilor „neprietenoase” să cumpere provizii în moneda rusă.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că un număr de membri ai UE, inclusiv Franța și Germania, au respins cererea lui Putin.

După ce a stabilit termen pentru 1 aprilie, Putin a spus săptămâna trecută: „Dacă astfel de plăți nu sunt făcute, vom considera că este o nerespectare de către client a obligațiilor sale”.

Cu toate astea, el a permis cumpărătorilor europeni să continue să cumpere gaz în euro și dolari, minimizând amenințarea de a întrerupe aprovizionarea, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola