În Arhivele Naționale ale Franței, există mai multe scrisori adresate de regina franceză Maria Antoinetta contelui Hans Axel von Fersen, diplomatul suedez care a facilitat fuga cuplului regal din Parisul revoluționar.
Maria Antoinetta și Hans Axel von Fersen erau, fără îndoială appropiați. Nu s-a știut, însă, însă până astăzi dacă relația lor era platonică sau nu, deși mulți istorici susțineau că cei doi erau amanți, iar prințul moștenitor ar fi fost rodul acestei legături.
Ambasadorul suedez a încercat să-i salveze pe Maria Antoinetta și Ludovic al XVI-lea
Oricare ar fi adevărul, cert este că atunci când a început revoluția, familia regală a fost plasată în arest la domiciliu la Palatul Tuileries în 1791. Von-Fersen a contribuit la conceperea planului de evadare.
Corespondența dintre cei doi datează ianuarie 1792, când familia regală se întorsese în arestul la domiciliu din Palatul Tuileries, după fuga eșuată la Varennes. Pentru a înșela vigilența paznicilor, scrisorile erau ascunse în cutii de biscuiți și cifrate. Mai mult, o parte din conținutul acestor cinsprezece scrisori a fost cenzurat de contele suedez (sau de moștenitorii săi), care le-au acoperit cu cerneală făcându-le imposibil de descifrat.
Secretele budoarului reginei au fost dezvăluite
Folosirea tehnologiei de ultimă oră, spectroscopia de fluorescență cu raze X (XRF), a făcut, însă, posibilă și citirea acestor rânduri, iar scrisorile și-au dezvăluit secretul.
„Nu voi încheia fără să-ți spun, dragul și iubitorul meu prieten, că te iubesc nebunește și nu pot trăi niciun minut fără să te ador”, îi scria regina lui Fersen într-una dintre scrisori. Cu tot romantismul acelor vremuri, parca nu sună ca un mesaj adresat unui prieten credincios.
Totuși, istoricii care au văzut textele cenzuarate spun că nici acum nu pot fi siguri. „A citi rîndurile cenzurate nu face posibilă cunoașterea adevărului despre natura sentimentelor lor, deoarece interpretarea textelor este întotdeauna discutabilă”, scriu ei. „Dar pentru istoric, această corespondență rămâne o mărturie prețioasă a unei perioade tulburi și a modului în care evenimentele politice tragice influențează transformarea emoțiilor și exacerbarea sentimentelor vizibile, în special în scrierile personale din aceste secțiuni cenzurate”, spune Fabien Pottier de la Centrul de Cercetare pentru Conservarea Colecțiilor (CRCC) al Muzeului de Istorie Naturală.
O soartă cumplită
Soarta tuturor celor implicați în acest triunghi amoros a fost cumplită. Regina franceză și soțul ei regal, Ludovic al XVI-lea, au fost ghilotinați în 1793, la 10 luni distanță. La rândul său, Hans Axel von Fersen a fost bătut până la moarte de o mulțime care-l acuza pe nedrept că ar fi fost vinovat de moartea prințului moștenitor al Suediei, scrie Arstechnica.