Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Regele jazz-ului a învățat să cânte la Școala de Corecție
Articole online

Regele jazz-ului a învățat să cânte la Școala de Corecție

La funeralii, afluenţa admiratorilor a fost pe măsura talentului său, la serviciul religios asistând primarul oraşului New York, precum şi un reprezentant special al preşedintelui Richard Nixon.

Marele cântăreţ de jazz Louis Daniel Armstrong s-a născut la 4 august 1901 la New Orleans, Louisiana, SUA.

Cunoscut sub pseudonimul de Satchmo, Louis Armstrong a fost un celebru trompetist, compozitor şi cântăreţ de jazz, unul din exponenţii cei mai reprezentativi ai „stilului New Orleans” în muzica de jazz practicată în Chicago în anii 1920-1930.

Tonul inconfundabil, pur şi cald, eliberat de trompeta pe care o mânuia fără egal, talentul de a improviza, precum şi vocea sa gravă i-au atras o mulţime de fani din întreaga lume.

La şcoala de corecţie

Louis a crescut sărac într-o familie monoparentală. Copilăria celui care avea să devină „Rege al jazz-ului” a fost marcată de abandonul tatălui său şi comportamentul distant al mamei, o femeie de moravuri uşoare.

La vârsta de 13 ani, după ce trage un foc de armă în aer, în timpul Revelionului, Louis Armstrong ajunge la şcoala de corecţie, unde se îndrăgosteşte de muzică şi învaţă să cânte la trompetă, instrumentul său preferat.

Doi ani mai târziu, în 1914, se alătura unei formaţii şi cutreieră străzile din New Orleans, cântând, printre altele, When the Saints Go Marchin’in, care, mai târziu, avea să fie una din piesele sale cele mai interpretate.

În 1918, la vârsta de 17 ani, a început să cânte prin barurile din zona Storyville, New Orleans. Reprezentaţiile sale i-au adus invitaţii la diverse evenimente muzicale locale şi formaţii de jazz.

În 1920, se mută la Saint Louis, iar mai apoi la Chicago, cântând în trupa de jazz, Creole, alături de idolul său, Joe Oliver, cel mai bun „cornetist” din New Orleans.

După patru ani, Louis Armstrong este acceptat în orchestra lui Fletcher Henderson din New York, un „colos” al jazz-ului, având şansa să înregistreze discuri alături de nume mari ale genului, precum Sidney Bechet sau Bessie Smith.

Solist

Se dedică apoi carierei de solist şi înregistrează Hot Fives & Hot Sevens, transformând jazz-ul în una din cele mai înalte expresii ale muzicii, cu sunetul clar şi briliant al trompetei sale şi cu vocea sa răguşită.

Urmează o serie de succese şi, datorită prezenţei sale carismatice, contribuie la ruperea oricăror bariere rasiale, devenind unul din primii „stars” de culoare în muzica americană.

Anii ’30 l-au descoperit pe Armstrong, el câştigând o mare popularitate la radio, în filme şi cu înregistrările sale. A cântat în Europa pentru prima dată în 1932. A început să facă turnee în ţară în anii ’40.

Din 1930, a apărut în roluri secundare în filme de cinema. În 1947, a luat fiinţă Louis All-Stars. Prin activitatea prestată ca solist de jazz, Armstrong a stabilit o linie demnă de urmat în muzica de gen. Louis Armstrong este recunoscut ca inventatorul muzicii „scat” (improvizaţie vocală de jazz, folosind silabe sugestive).

A avut numeroase hituri începând din 1949 şi a început să facă turnee regulate în străinătate, unde popularitatea sa a fost atât de mare, încât a fost supranumit Ambasador Satch.

Hello Dolly!

Anul 1963 va fi marcat de succesul internaţional al hitului Hello Dolly!, care şi-a croit rapid drum spre vârful clasamentului Billboard Hot 100, devansându-i şi pe cei de la Beatles, Louis Armstrong devenind cel mai în vârstă artist (63 de ani) cu o piesă numărul unu în top. Cântecul a obţinut un trofeu Grammy.

Un alt cântec de referinţă din cariera lui Louis Armstrong este What a Wondeful World, din 1968.

Cântecul a stat în top-urile din Marea Britanie mai bine de o lună. Tot în 1968, Louis Armstrong participă la Festivalul de Muzică de la Sanremo, Italia, unde a cântat piesa Mi va di cantare.

În 1972, a primit post-mortem un Grammy pentru întreaga carieră. Are o Stea pe Hollywood Walk of Fame.

Louis Armstrong a fost căsătorit de patru ori: Daisy Parker (1918-1923), Lil Armstrong (1924-1938), Alpha Smith (1938-1942) şi Lucille Wilson (1942-1971).

 

Registration

Aici iti poti reseta parola