Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Lady Marmalade a intrat definitiv în istorie
Articole online

Lady Marmalade a intrat definitiv în istorie

Faimoasă pentru intro-ul său „Hey sista, go sista” şi pentru popularul refren „Voulez-vous coucher avec moi (ce soir)?”, piesa Lady Marmalade, compusă de Bob Crewe şi Kenny Nolan, este cel mai de succes cântec din repertoriul grupului feminin LaBelle, originar din Philadelphia.

Cântecul a ajuns pe primul loc în Billboard Hot 100 în anul 1975 şi ocupă locul al 16-lea într-un clasament al revistei Billboard, dedicat celor mai bune single-uri din toate timpurile interpretate de grupuri feminine.

De-a lungul deceniilor, numeroşi artişti au lansat coveruri după acest single considerat adeseori „obraznic”, care conţine versuri în engleză şi franceză, însă cel mai notabil dintre ele este o versiune produsă în 2001, interpretată de Christina Aguilera, Mya, Pink şi Lil’ Kim şi înregistrată pentru coloana sonoră a filmului Moulin Rouge.

Acel cover a ajuns pe primul loc în topurile muzicale din multe ţări şi a câştigat premiul Grammy la categoria „cea mai bună colaborare pop cu partituri vocale” în anul 2002.

Miercuri, Lady Marmalade, o piesă interpretată iniţial de cântăreţele Patti LaBelle, Nona Hendryx şi Sarah Dash, s-a alăturat altor piese pop moderne, interpretate de artişti celebri, precum Janet Jackson, Kool & the Gang şi Nas pe lista acestor melodii incluse în arhiva Bibliotecii Congresului american.

O interpretare din 1938 a cântăreţului de jazz Louis Armstrong a piesei When the Saints Go Marching In, albumul Rhythm Nation 1814, lansat de cântăreaţa Janet Jackson, single-ul The Rainbow Connection interpretat de personajul Kermit the Frog, coloana sonoră a emisiunii pentru copii Free to Be. You and Me, compusă de Marlo Thomas, şi albumul de debut al rapperului Nas, Illmatic, lansat în 1994, se numără la rândul lor printre cele 25 de înregistrări incluse în National Recording Registry.

Cea mai veche înregistrare din această listă conţine vocea marelui inventator Thomas Edison şi a fost realizată în iulie 1878, cu câteva luni după ce renumitul om de ştiinţă a inventat aparatul de înregistrat pe bandă magnetică.

Specialiştii sunt de părere că acel fragment, înregistrat pe o foiţă de staniu şi având o durată de 78 de secunde, este cea mai veche înregistrare audio ce conţine o voce americană şi, totodată, cel mai timpuriu document audio ce a captat o interpretare muzicală.

A rămas neauzit până în 2013, când oamenii de ştiinţă au anunţat că au dezvoltat o metodă care le-a permis să recupereze sunetul înregistrat pe folia de staniu.

Un episod radiofonic din 1945 din telenovela „The Guiding Light, considerată cel mai longeviv program din istoria radioteleviziunii (1937-2009), a fost de asemenea inclus pe această listă, care conţine şi înregistrări non-muzicale, precum descrierea făcută de Phil Rizzuto unui punct important marcat de Roger Maris într-un meci de baseball pe 1 octombrie 1961, dar şi episodul din 2008 The Giant Pool of Money din show-ul radiofonic This American Life, dedicat crizei creditelor imobiliare din Statele Unite.

Administratorii instituţiei menţionate au primit în 2020 aproximativ 900 de propuneri din partea publicului american.

Creată în 2000, arhiva National Recording Registry a fost concepută pentru a conserva acele înregistrări audio care au o vechime de cel puţin 10 ani şi care sunt „semnificative din punct de vedere cultural, istoric şi estetic”.

Arhiva conţine în prezent 575 de înregistrări.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola