Raport: China lucrează la un acord secret pentru a înființa o bază de spionaj în Cuba, la aproximativ 160 de kilometri de coasta Floridei
Doi oficiali americani de rang înalt au declarat pentru Politico că Beijingul este în discuții cu Havana pentru a stabili o bază la aproximativ 160 de kilometri de coasta Floridei, în special pentru a colecta informații despre semnale în sud-estul SUA, unde se află o serie de instalații militare. În Florida se află, de exemplu, Comandamentul Central al SUA și poligoanele de rachete de la Cape Canaveral.
Este posibil ca negocierile să fi depășit de fapt stadiul de simple discuții. Oficiali americani au declarat pentru The Wall Street Journal că China și Cuba au ajuns la un acord de principiu de mai multe miliarde de dolari privind înființarea bazei. Oficialii spun că informațiile în acest sens, care au ieșit la iveală abia recent, sunt convingătoare.
Înalți oficiali militari și legislatori americani și-au exprimat adesea îngrijorarea cu privire la potențialele implicații pentru securitatea națională a SUA în ceea ce privește angajamentul Chinei cu alte țări din emisfera vestică, în special în anumite părți ale Americii Latine, dar și în alte zone.
Privind afacerile și investițiile Chinei printr-o lentilă militară, generalul Laura Richardson, șeful Comandamentului Sudic al SUA, a declarat în 2021 că vede activitățile Chinei în regiune ca pe un mijloc de „proiectare și susținere a puterii militare”. Ea a tras continuu un semnal de alarmă de-a lungul anilor.
Reprezentantul Mike Waltz, un republican din Florida și membru al comisiilor pentru serviciile de informații și pentru serviciile armate din Camera Reprezentanților, a declarat pentru Politico că „Partidul Comunist Chinez execută manualul de joc al Uniunii Sovietice” și a spus că deschiderea unei baze de spionaj în Cuba ar putea fi un indiciu clar că „suntem într-un nou Război Rece”.
În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a menținut o operațiune masivă de spionaj electronic și de semnale, cel mai mare amplasament de peste mări, la Lourdes, chiar lângă Havana. Serviciile de informații privind semnalele implică adesea colectarea în masă a transmisiunilor de date, precum și detectarea frecvențelor din spectrul electromagnetic care pot oferi indicii cu privire la operațiunile avioanelor de vânătoare și bombardiere sau la locația submarinelor.
Instalația a fost operațională până în 2001, când a fost închisă
Deși au existat discuții privind redeschiderea ei, nu este clar dacă a fost vreodată redeschisă.
Oficial, China are o singură bază militară de peste mări, o instalație în Djibouti, pe care a extins-o de când a fost deschisă pentru prima dată în 2017. Totuși, China este suspectată de mult timp că analizează și alte potențiale locații de baze. Baza din Djibouti, care se află în imediata apropiere a bazei americane Camp Lemonnier, a fost uneori un punct de îngrijorare și chiar de confruntare, dar și de cooperare.
Ambasadele celor două țări nu au răspuns nici pentru The Journal, nici pentru Politico când au fost întrebate despre planurile pentru o bază chineză în Cuba și nici CIA sau Departamentul de Stat nu au răspuns la solicitarea Politico de a comenta aceste informații.
Fără să comenteze rapoartele, un oficial din domeniul apărării a reluat o declarație a Consiliului Național de Securitate pentru The Wall Street Journal și a declarat pentru Voice of America că „la un nivel mai larg, suntem foarte conștienți de încercările [Republicii Populare Chineze] de a investi în infrastructura din întreaga lume care ar putea avea scopuri militare, inclusiv în emisfera vestică”.
„Vom continua să o monitorizăm îndeaproape”, a spus oficialul, adăugând că Statele Unite rămân „încrezătoare că suntem capabili să ne îndeplinim toate angajamentele de securitate acasă și în întreaga regiune”.