Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Operațiunea Northwoods, unul dintre cele mai corupte planuri create de SUA pentru declanșarea unui război în Cuba
Articole online

Operațiunea Northwoods, unul dintre cele mai corupte planuri create de SUA pentru declanșarea unui război în Cuba

Operațiunea Northwoods

Operațiunea Northwoods, unul dintre cele mai corupte planuri create de SUA pentru declanșarea unui război în Cuba

Generalul Edward Lansdale, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, a fost comandantul operațiunii anti-cubaneze Mongoose, în cadrul căreia a fost dezvoltată operațiunea Northwoods

Generalul Edward Lansdale, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, a fost comandantul operațiunii anti-cubaneze Mongoose, în cadrul căreia a fost dezvoltată operațiunea Northwoods

La începutul anilor ’60, liderii americani și-au îndreptat privirea din ce în ce mai neliniștită spre sud, unde liderul comunist Fidel Castro ajunsese la putere în Cuba. Hotărât să pună capăt domniei sale, guvernul american a pus la cale mai multe atacuri sub steaguri false desfășurate în cadrul Operațiunii Northwoods.

Planul clasificat propunea o serie de modalități prin care SUA urmau să însceneze un atac cubanez împotriva Americii, astfel încât să justifice o intervenție militară în Cuba.

Liderii militari au sugerat organizarea unor atacuri la Guantanamo Bay, scufundarea unor nave pline cu refugiați cubanezi și chiar doborârea intenționată a unui avion civil. A fost un plan concret, semnat de șefii de stat major și prezentat la biroul președintelui John F. Kennedy.

În 1959, tensiunile din timpul Războiului Rece dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite se apropiau de punctul culminant, moment în care a intrat în scenă Fidel Castro.

Fidel Castro și Hrușciov se îmbrățișează la Națiunile Unite din New York, 20 septembrie 1960

Fidel Castro și Hrușciov se îmbrățișează la Națiunile Unite din New York, 20 septembrie 1960

Riscul comunist din emisfera vestică

În 1959, revoluționarul comunist Castro l-a răsturnat pe liderul cubanez Fulgencio Batista, sprijinit de SUA, și a transformat Cuba în primul stat comunist din emisfera vestică. Americanii, obișnuiți să se preocupe de amenințarea îndepărtată a U.R.S.S., aveau dintr-o dată o țară comunistă la doar câțiva km de coasta Floridei.

„Nu trebuie să uităm”, a spus Nikita Hrușciov în iulie 1960, accentuând ideea, „că acum Statele Unite nu se mai află la o distanță de neatins față de Uniunea Sovietică, așa cum erau înainte”.

Factorii de decizie politică din SUA au înțeles mesajul. În timp ce declarau în mod public că nu vor tolera „comunismul internațional în emisfera vestică”, organizațiile de informații au început să lucreze în spatele scenei.

Serviciile secrete americane au început să neutralizeze amenințarea Castro prin atacul din Golful Porcilor, condus de CIA în 1961, dezvoltat sub mandatul președintelui Dwight D. Eisenhower. Când acest plan a eșuat, potrivit ABC, „conducerea militară americană a decis că venise rândul lor.”

În 1962, generalul Edward Lansdale, șeful operațiunilor pentru Proiectul Cubanez anti-Castro, sau Operațiunea Mangusta, a cerut Șefilor de Stat Major o „descriere scurtă, dar precisă, a pretextelor care să justifice o intervenție militară americană în Cuba”.

La 13 martie 1962, Lemnitzer a prezentat Operațiunea Northwoods secretarului apărării, Robert McNamara

Aprobat de șefii Statului Major, documentul descria o serie de modalități prin care SUA ar putea genera un război cu Cuba. Unul dintre planuri sugera organizarea unor „incidente bine coordonate… în Guantanamo și în jurul acestuia” pentru a da impresia că baza americană a fost atacată.

Alte sugestii din Operațiunea Northwoods implicau dezvoltarea unei „campanii teroriste cubaneze” în Florida sau eventual în Washington D.C., scufundarea unei ambarcațiuni cu refugiați cubanezi („reală sau simulată”), complotând atacuri publice asupra refugiaților cubanezi, explozie de bombe și plantarea de dovezi care să sugereze faptul că, Cuba plănuia un atac în America de Sud.

Cu toate acestea, poate cel mai ambițios complot din cadrul Operațiunii Northwoods a fost implicarea un avion civil. Acest plan propunea crearea unui „incident prin care se va demonstra în mod convingător că o aeronavă cubaneză a atacat și a doborât un avion de linie civil închiriat”.

În cele din urmă, Operațiunea Northwoods nu a depășit stadiul de memorandum. Potrivit ABC, președintele John F. Kennedy i-a spus direct lui Lemnitzer, la 16 martie 1962, că nu avea de gând să folosească niciun fel de forță pentru a cuceri Cuba.

„Operațiunea Northwoods, cu toate schemele nebunești pe care le-a conceput pentru a invada Cuba, l-au șocat, l-au îngrozit”, a declarat Oliver Stone, care a regizat filmul JFK din 1991.

Moștenirea Operațiunii Northwoods

Potrivit lui James Bamford, cel care a scos la iveală Operațiunea Northwoods în cartea sa din 2001 „Corpul de secrete”, „setul de comploturi anti-Castro a fost ascuns timp de zeci de ani într-un sertar.”

„Motivul pentru care acestea au fost ținute secrete atât de mult timp este pentru că Statul Major nu a vrut niciodată să le dea publicității deoarece erau foarte jenante”, a declarat Bamford pentru ABC, numind Operațiunea Northwoods unul dintre „cele mai corupte [planuri] create vreodată de guvernul american”.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola