Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Raidul de la Dieppe, invazia catastrofală a Franței care i-a ajutat pe Aliați să planifice Ziua Z
Articole online

Raidul de la Dieppe, invazia catastrofală a Franței care i-a ajutat pe Aliați să planifice Ziua Z

Raidul de la Dieppe
Sursa Foto: Encyclopedia Britannica

La 19 august 1942, trupele britanice și canadiene au lansat raidul de la Dieppe în speranța de a cuceri un port ocupat de germani în nordul Franței – însă rezultatele au fost dezastruoase.

Raidul de la Dieppe, invazia catastrofală a Franței care i-a ajutat pe Aliați să planifice Ziua Z

Al Doilea Război Mondial a făcut ravagii pe mai multe fronturi. În est, Germania a reluat ofensivele în adâncimea teritoriului sovietic. Tancurile și infanteria naziste au înaintat spre Stalingrad și spre aprovizionarea cu petrol rusesc.

La sud, în nordul Africii, armata britanică a avansat împotriva germanilor. Pe măsură ce trupe noi intrau în Marea Britanie, s-au pus la cale planuri de debarcare americană în Africa pentru a-și ajuta aliații britanici.

Dar sovieticii au insistat asupra mai multor acțiuni pe frontul de vest pentru a reduce presiunea militară germană din est. Reacționând la cererile de ajutor din partea rușilor, britanicii au început să planifice atacuri pe coasta franceză.

Scopul raidului de la Dieppe

În 1942, Aliații nu erau pregătiți pentru o invazie la scară largă. „Fortăreața Europa” sub conducerea Germaniei părea sigură. Americanii doreau să stabilească în curând un nou front în Europa de Vest. Dar britanicii erau ezitanți. Au preferat să se concentreze asupra pozițiilor germane mai slabe din Africa și Italia.

Aliații au făcut un compromis. Au fost de acord să desfășoare forțe pentru a-i hărțui pe germani în Europa de Vest. Printre ținte se numărau clădirile, echipamentele și proviziile inamice. Motivul principal al acțiunii a fost acela de a distrage atenția germanilor de la frontul rusesc.

O operațiune mai mică în Franța ar fi avut alte beneficii pentru aliați. Unul dintre obiective era evaluarea răspunsului Germaniei la un asalt amfibiu pentru viitoarele planuri de invazie. Un al doilea obiectiv a fost acela de a aduna informații suplimentare despre inamic. În plus, pe lângă satisfacerea cererilor sovietice, un atac de succes ar fi ridicat moralul aliaților.

În cele din urmă, există dovezi că raidul de la Dieppe și invazia de pe plajă în sine au fost menite să distragă atenția, astfel încât o mică echipă de forțe speciale britanice să poată captura o nouă versiune a mașinii de codificare Enigma a naziștilor de la cartierul general militar german din Dieppe.

Cu toate acestea, din toate punctele de vedere, raidul de la Dieppe va eșua.

Cine a fost responsabil pentru raidul de la Dieppe?

Lordul Louis Mountbatten a conceput ideea raidului de la Dieppe. Mountbatten era șeful operațiunilor combinate britanice și un membru proeminent al familiei regale. Asistându-l pe Mountbatten, generalul Bernard Montgomery a pus la punct detaliile asaltului.

Intenționând să o facă prin surprindere totală, planul a menținut bombardamentele asupra apărării germane la un nivel minim până la începerea atacului terestru. Cea mai mare parte a trupelor urma să debarce în portul Dieppe. Iar bateriile de tunuri germane de pe stâncile poziționate de o parte și de alta a orașului urmau să fie ocupate de unități mai mici de forțe speciale.

Denumită inițial Operațiunea Rutter, data de lansare a raidului asupra Dieppe a fost stabilită pentru începutul lunii iulie. Montgomery a ordonat ca forțele canadiene să conducă atacul. Cu toate acestea, vremea rea constantă a forțat amânarea. Montgomery a sugerat să se renunțe la operațiune.

Dar în august, când vremea a fost mai bună, britanicii au reîmprospătat planul, făcând mici modificări și redenumindu-l Operațiunea Jubilee.

Forțele aliate britanice și canadiene se unesc

Principalul scop al trupelor canadiene până atunci era să protejeze insula vulnerabilă de invazia nazistă. Cu toate acestea, nu mai văzuseră nicio acțiune militară reală timp de aproape trei ani. Comandanții canadieni de rang înalt au rugt ca soldații lor să fie implicați în lupte active în viitoarea ofensivă.

Aliații au trimis peste 6.000 de militari în operațiune. Aproximativ 5.000 dintre aceștia erau trupe canadiene, conduse de generalul-maior J.H. Roberts. Chiar înainte de raid, Roberts le-a spus trupelor sale: „Nu vă faceți griji, oameni buni, va fi floare la ureche”.

În sprijinul marelui contingent canadian se aflau aproximativ 1.000 de soldați britanici și 50 de rangeri ai armatei americane. Aceasta a fost prima luptă terestră americană în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Opt distrugătoare britanice au oferit sprijin naval. Au existat, de asemenea, multe ambarcațiuni de debarcare mai mici. În mod semnificativ, tancurile aveau să fie principala armă folosită în luptă.

Apărarea germană la Dieppe

În dimineața zilei de 19 august 1942, în întuneric, navele aliate au traversat Canalul Mânecii și a început raidul Dieppe. Patrulele germane au reperat câteva nave. S-a pierdut orice șansă de surpriză.

Rapoartele serviciilor de informații au subestimat puterea de foc grea de care dispuneau germanii. Aliații s-au confruntat cu focuri de armă intense de jur împrejur. Germanii i-au blocat pe canadieni.

Aproape 30 de tancuri au ajuns pe țărm, dar pietricelele mici și nefixate de pe plajă au îngreunat înaintarea. Aliații păreau să nu fie conștienți că plaja stâncoasă va îngreuna mișcările tancurilor.

Deși pierderile lor au fost grele, o parte din infanteria canadiană a reușit, de fapt, să ajungă până în orașul Dieppe. Până atunci, însă, se aflau sub un foc constant și erau epuizați. Cei puțini care au ajuns în oraș nu au reușit să depășească pozițiile germane, iar tancurile nu au putut trece de barierele de beton.

Comandanții au ordonat retragerea și evacuarea. Raidul asupra Dieppe a durat nouă ore și s-a încheiat la prânz.

Raidul de la Dieppe: Sursa Foto: Encyclopedia Britannica

De ce a fost raidul de la Dieppe un eșec?

Pierderile au fost grele. Din cei 5.000 de canadieni trimiși în luptă, 3.367 au fost uciși, răniți sau luați prizonieri. Britanicii au pierdut 247 de membri ai forțelor speciale. Șase Army Rangers au murit în timpul luptelor. Germanii au avut 591 de victime.

În aer, avioanele de vânătoare germane au doborât 106 avioane aliate. Luftwaffe a pierdut doar 48. Germanii au scufundat un distrugător britanic împreună cu zeci de bărci de debarcare navală. Mașina Enigma nu a fost recuperată. A fost o înfrângere umilitoare pentru Aliați.

Comentariile privind Operațiunea Jubilee au fost dure. Una dintre critici a fost aceea că Aliații au lăsat prea multă planificarea în seama norocului și a surprizei. O alta a fost că atacarea unui port înconjurat de stânci înalte a fost o strategie proastă.

Aliaților le lipsea pregătirea pentru a opera tancuri pe o plajă cu pietriș. În cele din urmă, Mountbatten, creatorul raidului, a fost criticat ca fiind necalificat pentru poziția militară.

Cum a deschis raidul Dieppe drumul spre Normandia

Moștenirea raidului de la Dieppe rămâne o problemă divizată pentru istorici. A fost un proces important și necesar pentru debarcarea triumfătoare din Ziua Z în Normandia, doi ani mai târziu? Sau a fost un eșec prost planificat și mortal? Răspunsul ar putea fi ambele.

Probabil că cea mai bună decizie pentru Aliați la momentul respectiv a fost anularea atacului. Cu toate acestea, dacă Aliații ar fi dezvoltat o planificare și o strategie mai bune, Operațiunea Jubilee ar fi putut fi o misiune de succes.

Cu toate acestea, raidul Dieppe i-a învățat pe Aliați lecții importante care au făcut ca Ziua Z să funcționeze în 1944… Una dintre realizări a fost riscul de a se baza pe tancuri în timpul asalturilor amfibii. O alta a fost importanța superiorității aeriene și navale, care a devenit fundamentul planurilor de invazie ulterioare.

Și, în cele din urmă, raidul de la Dieppe a evidențiat importanța atacării apărării inamicului prin bombardamente intense înainte de atac. Toate aceste lecții se vor dovedi cruciale pentru succesul invaziei din Normandia, mai puțin de doi ani mai târziu, la 6 iunie 1944.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola