Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin se confruntă cu presiuni din partea naționaliștilor din Rusia, care doresc un război total în Ucraina
Articole online

Putin se confruntă cu presiuni din partea naționaliștilor din Rusia, care doresc un război total în Ucraina

Vladimir Putin

Putin se confruntă cu presiuni din partea naționaliștilor din Rusia, care doresc un război total în Ucraina

Timp de luni de zile, Putin a părut să fi stabilit un sprijin larg pentru război, reușind în același timp să înăbușe cu succes disidențele. Dar, în urma unei serii de înfrângeri militare, care au culminat cu deruta devastatoare din regiunea estică ucraineană Harkov, președintele se confruntă cu presiuni pe mai multe fronturi.

Rupându-se de linia oficială, ultranaționaliștii au devenit din ce în ce mai mult un ghimpe în coasta administrației lui Putin, determinând „verticala puterii” atent asamblată de Putin să se divizeze din interior.

Săptămâna trecută, Igor Girkin, un ultranaționalist de frunte care i-a condus pe separatiștii pro-ruși în 2014 în încercarea de a smulge regiunea Donbass de sub controlul Kievului în 2014, a declarat celor 581.000 de abonați ai săi de pe Telegram că ministrul apărării, Serghei Șoigu, ar trebui să fie executat prin împușcare și că Rusia ar trebui să lanseze atacuri asupra centralelor electrice ucrainene.

Mai multe persoane, inclusiv Girkin, au cerut ca lovituri nucleare tactice să fie folosite asupra diferitelor ținte pentru „a conduce 20 de milioane de refugiați în Europa”. Tactica a fost încurajată din nou pe canalul de stat rusesc Channel One, principala televiziune de propagandă, de către Igor Korotchenko, expert militar și editor al revistei rusești National Defense.

Alții au acuzat Kremlinul că ascunde „veștile proaste” despre cât de prost a decurs războiul pentru Rusia – o critică care, până acum, nu a fost în mare parte ascultată în presa rusă puternic asmuțită. Săptămâna aceasta, oficialii ucraineni au declarat că au recucerit peste 5.000 de kilometri pătrați de teritoriu controlat de Rusia de la începutul lunii septembrie.

Duma de Stat aprobă, de obicei, orice lege dorită de Putin

Duma că a surprins mulți comentatori săptămâna trecută, când Mihail Șeremet, unul dintre membrii săi din partidul de guvernământ Rusia Unită, a declarat public că „mobilizarea totală” în Ucraina este necesară pentru victorie.

Atacurile de acest fel i-au încurajat între timp pe alții din întregul spectru politic să vorbească într-un mod care părea imposibil cu doar câteva luni în urmă. La începutul acestei săptămâni, consilieri liberali din Moscova și Sankt Petersburg au semnat o petiție prin care cereau demisia lui Putin.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a răspuns direct la furia naționaliștilor față de retragerea Rusiei, spunând că rușii în ansamblu continuă să îl susțină pe președinte.

„Poporul este consolidat în jurul deciziilor șefului statului”, a declarat Peskov. „În ceea ce privește alte puncte de vedere, puncte de vedere critice, atâta timp cât acestea rămân în cadrul legii, acesta este pluralismul, dar linia este foarte, foarte subțire, trebuie să fim foarte atenți aici.”

De când a câștigat pentru prima dată președinția în 2000, Putin a pliat toate instituțiile-cheie ale Rusiei, de la mass-media la biserică și tribunale, într-o verticală a puterii în care mașina birocratică a Kremlinului se află în vârf. Ideea a fost de a înăbuși orice urmă de democrație și influența oligarhilor, asigurându-se că toate deciziile cheie trec prin el.

Registration

Aici iti poti reseta parola