Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Proiecția primului film comercial
Articole online

Proiecția primului film comercial

film

Proiecția primului film comercial

Filmul a fost realizat de Louis și Auguste Lumiere, doi frați francezi care au dezvoltat o cameră-proiector numită Cinematographe. Frații Lumiere și-au dezvăluit invenția publicului în martie 1895 cu un scurt filmuleț în care erau prezentați muncitorii care plecau de la fabrica Lumiere. La 28 decembrie, frații antreprenori au proiectat o serie de scene scurte din viața cotidiană franceză și au perceput pentru prima dată taxă de intrare.

Tehnologia cinematografică își are rădăcinile la începutul anilor 1830, când Joseph Plateau din Belgia și Simon Stampfer din Austria au dezvoltat simultan un dispozitiv numit fenakistoscop, care încorpora un disc rotativ cu fante prin care puteau fi vizualizate o serie de desene, creând efectul unei singure imagini în mișcare. Fenakistoscopul, considerat precursorul cinematografiei moderne, a fost urmat de decenii de progrese, iar în 1890, Thomas Edison și asistentul său William Dickson au dezvoltat prima cameră de filmat, numită Kinetograph. În anul următor, 1891, Edison a inventat Kinetoscopul, un aparat cu un vizor care permitea unei persoane să urmărească o bandă de film în timp ce aceasta trecea pe lângă o lumină.

În 1894, Antoine Lumiere, tatăl lui Auguste (1862-1954) și Louis (1864-1948), a văzut o demonstrație a Kinetoscopului lui Edison. Bătrânul Lumiere a fost impresionat, dar se pare că le-a spus fiilor săi, care conduceau o fabrică de plăci fotografice de succes în Lyon, Franța, că ar putea găsi ceva mai bun. Cinematograful lui Louis Lumiere, care a fost brevetat în 1895, era o combinație de cameră de filmat și proiector care putea afișa imagini în mișcare pe un ecran pentru un public. Cinematograful era, de asemenea, mai mic, mai ușor și folosea mai puțin film decât tehnologia lui Edison.

Lumieres a deschis teatre (cunoscute sub numele de cinematografe) în 1896 pentru a-și prezenta lucrările și a trimis echipe de cameramani în întreaga lume pentru a proiecta filme și a filma materiale noi. În America, industria cinematografică a luat rapid avânt. În 1896, în New Orleans s-a deschis Vitascope Hall, considerat a fi primul cinematograf din SUA dedicat proiecției de filme. În 1909, The New York Times a publicat prima sa cronică de film (despre filmul Pippa Passes al lui D.W. Griffith), în 1911 s-a deschis primul studio de film de la Hollywood, iar în 1914, Charlie Chaplin și-a făcut debutul pe marele ecran.

Pe lângă Cinematographe, Lumieres a dezvoltat și primul procedeu practic de fotografie color, placa Autochrome, care a debutat în 1907.

Registration

Aici iti poti reseta parola