Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mao Zedong proclamă Republica Populară Chineză
Articole online

Mao Zedong proclamă Republica Populară Chineză

Mao Zedong

01 octombrie 1949: Mao Zedong proclamă Republica Populară Chineză

Proclamarea a reprezentat punctul culminant al anilor de luptă dintre forțele comuniste ale lui Mao și regimul liderului naționalist chinez Chiang Kai-Shek, care fusese sprijinit cu bani și arme de către guvernul american. Pierderea Chinei, cea mai mare națiune din Asia, în favoarea comunismului a fost o lovitură grea pentru Statele Unite, care încă se resimțea după detonarea unui dispozitiv nuclear de către Uniunea Sovietică cu o lună mai devreme.

Oficialii Departamentului de Stat din cadrul administrației președintelui Harry S. Truman au încercat să pregătească publicul american pentru ce era mai rău atunci când au publicat o „carte albă” în august 1949. Raportul susținea că regimul lui Chiang era atât de corupt, ineficient și nepopular încât niciun ajutor din partea SUA nu l-ar fi putut salva. Cu toate acestea, victoria comunistă în China a stârnit un val de critici din partea republicanilor, care au acuzat că administrația Truman a pierdut China din cauza unei manipulări grosolane a situației. Alți republicani, în special senatorul Joseph McCarthy, au mers mai departe, susținând că Departamentul de Stat a devenit „moale” față de comunism; mai nesăbuit, McCarthy a sugerat că în cadrul departamentului existau simpatizanți pro-comuniști.

Statele Unite au refuzat să recunoască noul guvern comunist din China. Izbucnirea Războiului din Coreea în 1950, în timpul căruia s-au luptat forțele comuniste chineze și americane, a adâncit și mai mult prăpastia dintre cele două națiuni. În anii care au urmat, sprijinul continuu al SUA pentru Republica Populară Chineză a lui Chiang, care fusese înființată pe insula Taiwan, și refuzul de a așeza Republica Populară Chineză în cadrul Organizației Națiunilor Unite au făcut imposibile relațiile diplomatice. Președintele Richard Nixon a ieșit din impas prin vizita sa uimitoare în China comunistă din februarie 1972. Statele Unite au extins recunoașterea diplomatică oficială în 1979.

Registration

Aici iti poti reseta parola