Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Primul guvern comunist din lume ales în mod democratic. Țara în care a fost posibil
Articole online

Primul guvern comunist din lume ales în mod democratic. Țara în care a fost posibil

India

Primul guvern comunist din lume ales în mod democratic. Țara în care a fost posibil

La începutul anilor 1930, Partidul Comunist Indian se afla, de facto, sub autoritatea Partidului Comunist din Marea Britanie. Deși, conform viziunii lui Roy, India era gata de o revoluție antiimperialistă și anticolonială, având o clasă muncitoare numeroasă, forțele naționaliste indiene trebuind reprimate, agresiunea Germaniei naziste împotriva URSS a împins Partidul Comunist Indian să ofere ajutor forțelor Aliaților, critica la adresa guvernului britanic fiind drastic limitată, mai ales pe tema politicii coloniale a Coroanei.

Sprijinul oferit de comuniștii indieni Majestății Sale, în timp ce liderii naționaliști înfundau pușcăria din cauza luptei lor anticolonialiste, a redus posibilitățile partidului de a câștiga o mai mare adeziune a maselor la cauza revoluției, neputând participa, ca o organizație importantă, la organizarea statului independent indian. Simpatia lui Nehru, prim-ministrul indian, față de socialismul, rolul jucat în cadrul grupării ,,nealiniaților”, relațiile bune pe care le avea cu URSS au împiedicat Partidul Comunist Indian să producă o revoluție de pe urma căreia să preia puterea, cu toate că era prezent în multe sectoare ale societății și se bucura, în anumite zone, de sprijinul populației.

Partidul Congresului și ideologia naționalistă au câștigat războiul doctrinar cu liderii comuniști indieni. Alături de viziunea lui Roy, în interiorul Partidului Comunist Indian mai exista o cale, cea a ,,grupului de la Berlin”, format din Chattopadhyay, Barakutullah și Bhupendranath Datta, care vedea India drept o țară agrară, forțele naționaliste putând fi utilizate ca instrumente contra imperialismului britanic.

În ciuda celor 21 de puncte care trebuiau acceptate de toate partidele comuniste, printre care și respectarea deciziei venite de la Moscova, Roy a virat către o gândire de tip ,,buharinian”, precum germanii Brandler și Thalheimer, gândire care nu vedea necesară uniformizarea strategiilor de luptă ale partidelor comuniste conform intereselor PCUS, trebuind să se țină cont de specificul local și de posibilitățile fiecărui partid de a înfăptui, mai devreme sau mai târziu, revoluția.

Indienii au reușit o mare performanță prin crearea primului guvern comunist ales în mod democratic. Într-unul din cele mai sărace și mai subdezvoltate state din India, anume Kerala, comuniștii indieni au reușit să câștige alegerile în 1957. De atunci, la conducerea statului Kerala s-a aflat în permanență o coaliție de stânga la putere, în ciuda disensiunilor și a scindărilor care au urmat în interiorul partidului.

Registration

Aici iti poti reseta parola