Primii oameni au fost atrași de Kalahari în perioadele bogate în apă
Kalahari este o mare savană semi-aridă nisipoasă din Africa de Sud, numită după un cuvânt Setswana kgala sau „sete mare”. Până de curând, majoritatea dovezilor privind dezvoltarea umană timpurie în Africa de Sud proveneau de pe coasta sudică a țării.
Un proiect de cercetare al Universității din Cape Town a studiat formațiunile de rocă de tuf de pe dealul Ga-Mohana, la 12 km de Kuruman, în Northern Cape, dezvăluind că în sudul Kalahariului au existat cândva cascade, cursuri de apă și bălți care au ajutat în supraviețuire primii oameni.
Depozitele de tufa sunt roci sedimentare poroase compuse din carbonat de calciu care se formează prin evaporarea apei care iese la suprafață în izvoare. Secvențele de datare a mostrelor din formațiunile de tuf de la Ga-Mohana Hill datează rocile în cinci episoade distincte din ultimii 110.000 de ani, dintre care trei coincid cu dovezi ale ocupației umane.
Studiul arată că există legături între ocuparea umană și disponibilitatea apei în sudul Kalahari înainte de acum 71.000 de ani. În urmă cu aproximativ 20.000 de ani, în timpul ultimului maxim glaciar, o degradare a formațiunilor de tuf sugerează că vremea a fost mult mai uscată, deși ocupația umană a persistat, ceea ce contrazice teoria susținută anterior conform căreia oamenii au ocupat aceste regiuni aride doar în perioadele mai pline de precipitații și poate sugera comportamente adaptate la ariditate.
„Tufele nu se formează activ astăzi. Deci, acesta este într-adevăr un indiciu că mediul era diferit în trecut”, a declarat Von der Meden de la Departamentul de Științe Geologice și de la Institutul de Cercetare a Evoluției Umane (HERI) din cadrul UCT.
„Am arătat o înregistrare a apei în tufas care nu numai că se potrivește cu înregistrările arheologice, dar oferă, de asemenea, dovezi ale unei resurse cruciale pentru oamenii care trăiau la Ga-Mohana. Aceste descoperiri aruncă lumină asupra schimbărilor climatice și a impactului acestora asupra evoluției umane”, a adăugat Meden.