Faimoasa peșteră de artă rupestră din Spania a fost folosită de oamenii antici timp de peste 50.000 de ani
O peșteră din sudul Spaniei a fost folosită de oamenii antici ca pânză pentru lucrări de artă și ca loc de înmormântare timp de peste 50.000 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista PLOS ONE de José Ramos-Muñoz de la Universitatea din Cadiz, Spania.
Cueva de Ardales, o peșteră din Malaga, Spania, este renumită pentru că conține peste 1.000 de picturi și gravuri realizate de oamenii preistorici, precum și artefacte și rămășițe umane. Cu toate acestea, natura utilizării umane a acestei peșteri nu a fost bine înțeleasă. În acest studiu, autorii prezintă rezultatele primelor săpături efectuate în această peșteră, care aruncă lumină asupra istoriei culturii umane din Peninsula Iberică.
O combinație de datare radiometrică și de analiză a rămășițelor și artefactelor din peșteră oferă dovezi că primii ocupanți ai sitului au fost probabil neanderthalienii, cu peste 65.000 de ani în urmă. Oamenii moderni au sosit mai târziu, în urmă cu aproximativ 35.000 de ani, și au folosit peștera sporadic până la începutul Epocii Cuprului. Cea mai veche artă rupestră din peșteră constă în semne abstracte, cum ar fi puncte, vârfuri de degete și șabloane de mână create cu pigment roșu, în timp ce operele de artă mai târzii prezintă picturi figurative, cum ar fi animale. Rămășițele umane indică utilizarea peșterii ca loc de înmormântare în Holocen, dar dovezile privind activitățile domestice sunt extrem de sărace, sugerând că oamenii nu locuiau în peșteră.
Acest sit oferă o istorie incredibilă a activității umane în Spania și, împreună cu situri similare – există peste 30 de alte peșteri în regiune cu picturi similare – face din Peninsula Iberică o localitate-cheie pentru investigarea istoriei profunde a culturii europene.
Autorii adaugă: „Cercetarea noastră prezintă o serie bine stratificată de peste 50 de date radiometrice în Cueva de Ardales care confirmă vechimea artei paleolitice de acum peste 58.000 de ani. De asemenea, confirmă faptul că peștera a fost un loc de activități speciale legate de artă, deoarece numeroase fragmente de ocru au fost descoperite în nivelurile paleolitice medii.”