Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Primele parlamentare în Dobrogea: : Toţi desculţii, hămesiţii, paraziţii cluburilor şi localurilor de noapte prepară alegerile
Articole online

Primele parlamentare în Dobrogea: : Toţi desculţii, hămesiţii, paraziţii cluburilor şi localurilor de noapte prepară alegerile

Considerat fondatorul presei dobrogene, Constantin N. Sarry a fost martorul și cronicarul, în noiembrie 1912, al primelor alegeri parlamentare din Dobrogea.

Constantin N. Sarry era proprietar al celui mai longeviv ziar din oraș, Dobrogea jună, președinte al Camerei de Comerț și Industrie și important cetǎțean al comunitǎții, cu rude la fel de active și implicate în viața acesteia, ca, de pildǎ, Demostene Tranulis, care construise faimosul Teatru Tranulis, ulterior Fantasio, pe la 1927.

Născut  la Constanța, pe 8 mai 1878, anul când Dobrogea revenea, după mai bine de patru secole de stăpânire otomană, sub administrație românească, Constantin era primul dintre cei şapte copii ai lui Nicolae Sarry, care venise din Grecia.

Viitorul jurnalist a urmat cursurile primare la Constanţa, apoi a făcut studii juridice la Liceul St. Gilles din Bruxelles, absolvindu-le în 1902 și, mai târziu, Dreptul, la Iași.

La 31 octombrie 1944, redacția România jună fost devastată, biblioteca distrusă. Sarry a fost arestat si dus într-un lagăr din Caracal pentru că a refuzat să colaboreze cu noul regim. 

După detenție, și-a găsit adăpost în capitală, cu ajutorul prietenilor săi, oameni de litere şi gazetari, deşi mulţi dintre ei se aflau, la rândul lor în aceeaşi dizgraţie.

A murit pe 4 octombrie 1960, la București.

 

Sursa AICI

 

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola