Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Primarul Kievului, Klitschko, îndeamnă Berlinul să facă mai mult pentru a-i ajuta pe ucrainenii răniți
Articole online

Primarul Kievului, Klitschko, îndeamnă Berlinul să facă mai mult pentru a-i ajuta pe ucrainenii răniți

Klitschko

Primarul Kievului, Klitschko, îndeamnă Berlinul să facă mai mult pentru a-i ajuta pe ucrainenii răniți

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, încearcă să obțină asigurări din partea omologului său de la Berlin că Ucraina va putea trimite soldați grav răniți în capitala Germaniei, știind că vor fi acoperite costurile medicale ale acestora.

Într-o scrisoare adresată noului primar al Berlinului, Kai Wegner, consultată de POLITICO, Klitschko a precizat că aproximativ 250-500 de soldați ucraineni vor avea nevoie de tratament în fiecare lună pentru membrele pierdute.

„Cel puțin unii dintre acești pacienți ar putea fi cu siguranță îngrijiți în orașul dumneavoastră, având în vedere expertiza specială a clinicilor din Berlin – dar în prezent nu va fi din păcate posibil să se ramburseze costurile în orașul dumneavoastră”, a scris el în scrisoarea sa de două pagini.

Germania se angajase ca civilii și soldații ucraineni răniți să aibă acces rapid și fără birocrație la îngrijiri medicale de înaltă calitate după sosirea lor în Germania, fără a fi nevoiți să suporte ei înșiși costurile, dar grupurile private trebuie să preia organizarea și finanțarea îngrijirii medicale de urgență în unele regiuni, printre care și Berlinul. Acest lucru duce la confuzie în ceea ce privește plata, a precizat Klitschko.

„Nu este întotdeauna sigur pentru noi că Germania va acoperi costurile de tratament pentru soldații noștri care vin în Germania pentru tratarea consecințelor unor răni de război complexe”, a scris fostul campion de box la categoria grea. „Avem nevoie (…) de o clarificare pragmatică și sigură a finanțării de către Berlin și Germania”.

În sens mai larg, Klitschko i-a mulțumit lui Wegner, care a preluat funcția de primar abia acum 13 zile, pentru sprijinul Berlinului în timpul invaziei Rusiei în Ucraina și a subliniat importanța spitalelor sale în tratarea civililor și soldaților ucraineni. El a menționat Spitalul Bundeswehr, care a oferit tratament medical la peste 60 de soldați ucraineni începând din 2014.

Klitschko a mai spus că ar saluta pașii în vederea înfrățirii Kievului cu Berlinul

Un pas simbolic, deoarece înfrățirea Berlinului cu Moscova – un parteneriat care există din 1991 – este în prezent suspendată din cauza războiului.

Wegner, din partea creștin-democraților de centru-dreapta, ar putea juca un rol-cheie în asigurarea finanțării, deoarece guvernul regional al Berlinului este autoritatea supremă de stat competentă pentru punerea în aplicare a Codului social relevant – și ar putea cel puțin rezolva problema în scurt timp în orașul-stat. Klitschko i-a cerut, de asemenea, să „lucreze în vederea unei finanțări separate a asistenței medicale temporare pentru soldații/ofițerii statului ucrainean la nivel federal”.

Când a venit vorba de chestiunea simbolică a înfrățirii orașelor, scrisoarea a oferit un răspuns călduros la acordul de coaliție al noului guvern regional din Berlin, care prevedea un parteneriat cu capitala ucraineană. Klitschko a scris că, Kievul ar „saluta foarte mult o intensificare a relațiilor de prietenie între cele două capitale în direcția unei înfrățiri de orașe”.

El și-a încheiat scrisoarea invitându-l pe Wegner la Kiev pentru discuții, inclusiv pe teme de cultură și reconstrucție, și a declarat că ar fi foarte încântat dacă Kievul și Berlinul ar putea folosi spitalele militare ca exemplu pentru „a dezvolta viitorul parteneriat și a-l prezenta lumii exterioare”.

Registration

Aici iti poti reseta parola