Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima gală Oscar a durat 15 minute și s-a desfășurat într-un anonimat total
Articole online

Prima gală Oscar a durat 15 minute și s-a desfășurat într-un anonimat total

Suspansul, fastul, controversele erau departe de fenomenul pe care continuă să îl reprezinte până astăzi premiile Oscar.

Numele primilor laureați au fost tipărite pe ultima pagină a buletinului informativ al Academiei. Câteva zile mai târziu, revista Vanity a preluat informațiile – pe pagina a șaptea.

Din anul următor, ceremoniile de acordare a premiilor Academiei au avut loc în luna mai.

Sub conducerea magnatului Louis B. Mayer, Academia fusese organizată în 1927 ca organizație non-profit, având drept scop dezvoltarea și îmbunătățirea industriei filmului.

Primele premii au fost acordate unor filme produse în 1927 și 1928.

Deși anunțul a fost făcut în februarie, premiile nu au fost înmânate laureaților decât pe 16 mai 1929, în cadrul unei ceremonii și unui banchet care au avut loc în Sala Blossom de la Hollywood Roosevelt Hotel.

La dineul de gală au participat circa 270 de persoane, mulți dintre ei achitând câte 5 dolari, contravaloarea biletului de intrare.

Primii câștigători ai premiilor Academiei au primit statuete concepute de directorul artistic Cedric Gibbons și sculptate de George Stanley.

Primul președinte al Academiei, vedeta filmului mut Douglas Fairbanks, a înmânat statuetele laureaților.

Printre aceștia s-au numărat Janet Gaynor – Cea mai bună actriță (pentru trei filme diferite: Seventh Heaven, Street Angel și Sunrise) și Emil Jannings – Cel mai bun actor (The Last Command și The Way of All Flesh).

Frank Borzage și Lewis Milestone au câștigat premiile pentru cea mai bună regie, respectiv pentru Seventh Heaven și Two Arabian Knights.

Premiul pentru Cel mai bun film a fost primit de Wings, o dramă având ca subiect Primul Război Mondial, regizată de William Wellman.

Totul a durat doar 15 minute.

Anul următor, la a doua gală, Academia și-a schimbat politica și a început să anunțe presei numele câștigătorilor, cu interdicția de a fi publicate înainte de ora 23, în seara ceremoniei.

Această practică s-a încheiat în 1940, după ce ziarul Los Angeles Times a încălcat embargoul, publicând rezultatele în ediția sa de seară de la 18.45. Dezvăluind numele laureaților înainte de ceremonie, tot suspansul a fost distrus.

Academia a instituit atunci sistemul plicurilor sigilate, care a rămas în vigoare până astăzi.

Premiile nu au fost botezate „Oscar” decât în 1931, când secretara Academiei, Margaret Herrick, a sesizat asemănarea statuetei cu un unchi al său: „Doamne, ce bine seamănă cu unchiul Oscar!”

Un ziarist a prins din zbor remarca acesteia, iar porecla s-a transformat în nume. Totuși, Academia nu a adoptat oficial titluatura de „premii Oscar” decât în 1939.

Ceremoniile de decernare a premiilor Oscar au fost difuzate în direct la radio până în 1953, când a avut loc prima transmisie televizată a galei.

Registration

Aici iti poti reseta parola