Cât de mult i-a fost influențată cariera cinematografică lui Oliver Stone de experiența Războiului din Vietnam?
Oliver Stone s-a înrolat în armata americană în 1967 și a cerut să fie trimis pe câmpul de luptă din Vietnam. Vorbind despre decizia sa, el a declarat:
„Am crezut că războiul era pentru mine; era cel mai dificil lucru prin care putea trece un tânăr… A fost un ritual de inițiere. Știam că va fi singurul război al generației mele, așa că mi-am spus: „Trebuie să ajung repede acolo, pentru că se va termina”. A existat o puternică doză de rebeliune în fața tatălui meu și cred că încercam să-i demonstrez că sunt un bărbat puternic.”
Stone a sosit în Vietnamul de Sud la 16 septembrie 1967 și a fost trimis în apropiere de granița cu Cambodgia. În timpul anului de serviciu, a fost rănit de două ori. Pentru eforturile sale, a primit numeroase distincții, inclusiv Inima Purpurie și Steaua de Bronz pentru fapte de vitejie.
Două cazuri l-au marcat în serviciul militar
Primul s-a petrecut într-o ambuscadă, în timpul căreia un locotenent, un sergent și câinele de recunoaștere al plutonului său au fost uciși. În cartea sa de memorii, „Chasing the Light”, el a scris despre cum și-a asumat „un risc nebunesc” care a sfârșit prin a lucra în favoarea sa:
„Din instinct, de la o distanță de 15 metri, am tras cuiul grenadei mele și am aruncat-o. A fost un risc nebunesc. Dacă aș fi aruncat greșit grenada, probabil că aceasta ar fi rănit sau ar fi ucis unii dintre oamenii noștri. Dar a fost o aruncare perfectă, urmată rapid de pocnetul exploziei. Wow, am reușit să-mi salvez ceilalți camarazi!”
Imediat după ce și-a revenit în urma rănilor suferite, Stone a fost transferat la plutonul de recunoaștere cu rază lungă de acțiune al Diviziei 21 Cavalerie. La 1 iunie 1968, patrula la granița cambodgiană când el și colegii săi au fost atacați de un regiment numeros de nord-vietnamezi.
Potrivit lui Stone, bătălia – cu artilerie grea, focuri de armă de calibru mic și bombe – a durat până în zori și aproape că s-a încheiat cu moartea sa. În momentul în care un F-4 Phantom a început să zboare la joasă altitudine, el a știut că viața sa era în pericol și a intrat într-o vizuină de vulpe unde s-a acoperit cu pământ. Apoi a simțit cum se cutremură pământul când avionul a aruncat o bombă în apropiere. Când a ieșit de sub pământ, a găsit zona acoperită de napalm și de cadavre carbonizate.
În noiembrie 1968, Stone a fost eliberat cu onoruri din armată. S-a înscris la Universitatea din New York, unde a studiat cinematografia cu Martin Scorsese, absolvind în 1971 și obținând o diplomă de licență.
Trilogia lui Stone despre Vietnam
După întoarcerea din Vietnam, Oliver Stone a declarat că s-a simțit „foarte confuz, paranoic și înstrăinat”. Producția de filme i-a oferit un nou obiectiv în viață și nu a durat mult până când Hollywood-ul i-a recunoscut talentul. La Premiile Academiei din 1979, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu al filmului său, Midnight Express (1978).
Printre cele mai notabile titluri ale sale se numără ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Trilogia Vietnamului”. Compus din Platoon (Plutonul), Born on the Fourth of July (1989) (Născut pe 4 iulie) și Heaven & Earth (1993) (Cer si pământ), fiecare dintre ele prezentând o perspectivă diferită asupra războiului din Vietnam, de la viziunea naivă asupra lumii a unui tânăr adult forțat să crească în fața unui conflict armat, până la modul în care acesta i-a afectat pe civilii care l-au înfruntat.
„Born on the Fourth of July” se bazează pe autobiografia lui Ron Kovic, un pușcaș marin american care a rămas în scaun cu rotile după ce a fost rănit în Vietnam, ceea ce l-a determinat să devină un activist anti-război. Filmul îl are în rolul principal pe Tom Cruise și detaliază viața lui Kovic pe o perioadă de 20 de ani, de la copilărie până la serviciul militar în Vietnam și orientarea sa spre activism.
Ultimul film din trilogie, „Heaven & Earth”, a avut rezultate modeste din punct de vedere financiar. Filmul relatează povestea Vietnamului din perspectiva unei tinere vietnameze care a trăit într-un sat invadat de insurgenții care luptau împotriva forțelor franceze și americane. Bazat pe memoriile lui Le Ly Hayslip, filmul prezintă evenimentele dureroase din viața ei, inclusiv răpirea și violul de către Viet Cong și plecarea sa în SUA împreună cu un sergent de artilerie din Marina.
Stone a precizat că ceea ce a trăit în Vietnam va rămâne pentru totdeauna în memoria sa:
„Oricât de mult aș nega, Vietnamul va rămâne cu mine până în ziua în care voi muri. A fost evenimentul central al adolescenței mele; aveam între 19 și 21 de ani atunci, devenisem major în Vietnam, așa că mă voi simți întotdeauna asociat cu acea generație de tineri.”