Președintele ceh avertizează Ucraina împotriva unei contraofensive grăbite
Președintele ceh, Petr Pavel, un general în retragere, care a fost anterior principalul consilier militar al NATO, a avertizat în privat conducerea Ucrainei împotriva dezastrului unei contraofensive pripite, potrivit The Guardian.
În cadrul unor întâlniri recente la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu prim-ministrul Denys Shmyhal, Pavel a avertizat că nu mai dispun de elementul surpriză care a ajutat la asaltul cu succes asupra orașului Kharkiv din estul țării și a regiunii Kherson din sud anul trecut.
Eroul de război, care a fost președinte al comitetului militar al NATO până în 2018 și decorat de guvernele ceh și francez pentru salvarea trupelor franceze asediate de sârbi în timpul războiului din Bosnia în 1993, a declarat că la Kiev se recunoaște faptul că există în continuare lacune în capacitatea Ucrainei de a desfășura o ofensivă de succes împotriva forțelor rusești.
El a declarat că Volodimir Zelenski i-a cerut lui și omologului său slovac, Zuzana Čaputová, ca națiunile lor să înarmeze fiecare câte o brigadă mecanizată ucraineană înainte de contraatacul mult anticipat.
„Aparent, ei încă au sentimentul că nu au totul pentru a începe cu succes o operațiune”, a spus Pavel.
Temeri cu privire la viitoarea contraofensivă
În condițiile în care pregătirile sunt încă în curs de desfășurare, Pavel, care a fost ales în ianuarie, a declarat că a făcut apel la Shmyhal în timpul întâlnirilor de săptămâna trecută să nu fie „împins într-un ritm mai rapid înainte de a fi pe deplin pregătit”.
„Pentru că ar putea fi o tentație de a-i împinge, pentru unii, să demonstreze niște rezultate”, a declarat Pavel într-un interviu acordat în timpul unei vizite la Londra pentru încoronarea regelui Carol. „Va fi extrem de dăunător pentru Ucraina dacă această contraofensivă va eșua, pentru că nu vor mai avea o altă șansă, cel puțin nu în acest an.”
Ucraina se va confrunta în mod inevitabil cu „pierderi teribile”, indiferent de puterea forțelor sale, a spus el, și nu-și poate permite ca asaltul să eșueze.
„Pentru că este extrem de solicitant în ceea ce privește punerea laolaltă a echipamentului de personal, logistica munițiilor, finanțarea combustibilului. Va fi pur și simplu o singură șansă în acest an, așa că trebuie să fie un succes”.
Într-un interviu amplu – primul său interviu în Marea Britanie – Pavel a mai spus:
„Statele membre ale UE au fost de acord în acest weekend să se aprovizioneze cu muniție pentru Ucraina din afara blocului, inclusiv din Marea Britanie și SUA, în ciuda obiecțiilor inițiale ale Franței, o decizie despre care a spus că va crește posibilitatea de a ajuta Ucraina în următoarele săptămâni și luni.
Europa nu are capacitatea de a produce armamentul de care are nevoie, dar ar putea să îl cumpere, iar Zelenski a declarat că va furniza tehnicieni calificați pentru noi fabrici de muniție dacă industria de apărare din UE nu va avea capacitatea necesară. „El a spus: „Da, putem face asta”.”
UE ar trebui să se aprovizioneze cu muniție pentru Ucraina din toată lumea, inclusiv din țări care ar putea să nu vrea să recunoască faptul că sunt implicate în conflictul cu Rusia sau cu care capitalele europene ar putea simți o oarecare jenă diplomatică în a trata – „există modalități prin care putem face acest lucru”.
Afirmațiile Kremlinului potrivit cărora Ucraina ar fi încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin printr-un atac cu dronă la Moscova sunt „un nonsens”, având în vedere scutul defensiv din jurul capitalei ruse, și ar putea fi în schimb un „pretext, pentru un atac aerian mai mare asupra Ucrainei”.