Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a aterizat în Taiwan în ciuda avertismentelor venite din partea Chinei
Această oprire extrem de așteptată s-a confruntat cu avertismente dure din partea Chinei, îngrijorând la rândul său Casa Albă că ar putea declanșa o criză în strâmtoarea Taiwan și înrăutăți relațiile deja tensionate dintre SUA și China. China a trimis două avioane de luptă Su-35 peste strâmtoarea Taiwan înaintea sosirii lui Pelosi, potrivit televiziunii de stat CCTV, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a declarat pe Twitter:
„SUA și Taiwan au început provocările, în timp ce China a fost nevoită să acționeze în autoapărare”.
Vizita nu a fost anunțată în prealabil și are loc în cadrul turneului lui Pelosi în Asia, inclusiv în Singapore, Malaezia, Japonia și Coreea de Sud, unde a condus o mică delegație a Congresului. Ea este oficialul american ales de cel mai înalt rang care a vizitat Taiwanul de la Newt Gingrich, pe atunci președinte al parlamentului, în 1997. O altă sursă spune că aceasta va primi un premiu din partea președintelui taiwanez și va vizita un muzeu înainte de a pleca miercuri.
Insula democratică se guvernează singură, dar China o revendică ca teritoriu al său. Zvonurile privind vizita lui Pelosi au lansat o furtună geopolitică pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA și China.
Guvernul taiwanez a funcționat separat de partea continentală de când naționaliștii au fugit acolo după ce au pierdut războiul civil în fața comuniștilor în 1949. Treizeci de ani mai târziu, SUA au schimbat recunoașterea diplomatică de la Taipei la Beijing, adoptând ceea ce este cunoscut sub numele de politica „O singură China”, în care Washingtonul recunoaște poziția Beijingului potrivit căreia Taiwanul este parte a Chinei. Cu toate acestea, SUA nu a susținut niciodată revendicarea suveranității Chinei asupra Taiwanului și menține o relație substanțială, deși neoficială, cu insula.
Pelosi a scris un articol de opinie publicat de Washington Post la sosirea sa, citând Legea privind relațiile cu Taiwanul ca stabilind un angajament față de democrația și apărarea Taiwanului, adăugând:
„Trebuie să fim alături de Taiwan, care este o insulă de rezistență”.
Ea a afirmat că Taiwanul este amenințat de guvernul de la Beijing din punct de vedere economic, în spațiul cibernetic și, potențial, prin forță militară.
„În fața agresiunii accelerate a Partidului Comunist Chinez (PCC), vizita delegației noastre din Congres ar trebui să fie văzută ca o declarație fără echivoc că America este alături de Taiwan, partenerul nostru democratic, în timp ce se apără pe sine și libertatea sa”, a scris Pelosi.
Ca răspuns la vizita lui Pelosi, Ministerul chinez de Externe a emis o declarație în care a afirmat, în parte, că aceasta reprezintă o „încălcare gravă a principiului „o singură Chină””. Ministerul a adăugat: „Subminează grav pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”.”
Prin lege, SUA sunt obligate să furnizeze Taiwanului arme și servicii
Dar politica americană de „ambiguitate strategică” menține deschisă întrebarea dacă ar interveni în cazul unei invazii militare din partea Chinei. Administrația Biden a fost acuzată de mesaje contradictorii în această privință, după ce Biden a declarat în mai multe rânduri că SUA va lua apărarea Taiwanului, lucru pe care Casa Albă l-a retras.
Guvernul chinez se opune în continuare categoric oricăror schimburi oficiale între guvernul taiwanez și alte guverne străine și consideră că un contact oficial american cu Taiwanul este un indiciu de susținere a independenței sale.
Călătoria lui Pelosi are loc la câteva zile după ce Biden și Xi au vorbit la telefon despre o gamă largă de probleme, inclusiv despre Taiwan. Biden a încercat să îl asigure pe omologul său chinez că politica SUA nu s-a schimbat, afirmând că „se opune cu fermitate eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, potrivit citirii oficiale americane a convorbirii.
Miercuri, Biden a declarat reporterilor că armata americană consideră că o vizită a lui Pelosi în Taiwan „nu este o idee bună în acest moment”.
.@SpeakerPelosi to concern over Taiwan trip: "It's important for us to show support for Taiwan. I also think that none of us has ever said we're for independence when it comes to Taiwan. That's up to Taiwan to decide." https://t.co/EGSNESJgPo pic.twitter.com/4PUEAdedXO
— The Hill (@thehill) July 21, 2022