Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Prea lăudații parașutiști-spioni ai Armatei Roșii cad ca muștele în mâinile românilor
Articole online

Prea lăudații parașutiști-spioni ai Armatei Roșii cad ca muștele în mâinile românilor

Toţi paraşutiştii lansaţi pe teritoriul românesc au urmat cursuri speciale, fiind instruiţi în detaliu asupra tuturor misiunilor ce le vor fi încredinţate. Spre exemplu, şeful echipei care a fost prinsă în jud. Vaslui, sublocotenent Peter Schmidt (numele conspirativ „Leinert”), se putea uşor orienta în teren şi ştia cum să culeagă informaţiile necesare; el era pregătit şi pentru fixarea misiunilor de distrugeri, acte de terorism, etc.

Translatorul, basarabean de origine, era de opt luni în serviciul de spionaj sovietic şi cunoştea perfect Moldova.

Întreaga echipă, înainte de a fi trimisă în misiune, a fost instruită la Centrul de Paraşutişti de la Odesa, condus de colonelul Halef, comandant al districtului militar Odesa şi ajutat la acest centru de căpitanii Feodorov şi Corocikin.
Acest centru funcţiona în două vile situate pe litoralul Mării Negre, distanţate la circa 1.000 de metri una de alta.

Prima vilă, denumită vila „Voino”, era locul de întâlnire şi de cartiruire a personalului N.K.V.D.

În cea de-a doua vilă funcţiona şcoala pentru formarea radiotelegrafiştilor (radiotelegrafiştii echipelor nu erau profesionişti, ci se pregăteau ad-hoc).

Concomitent cu instruirea şi perfecţionarea în acţiunile de spionaj, sabotaj şi terorism, membrii echipelor au efectuat exerciţii de lansare cu paraşuta.

Comisarul politic

La sfârşitul cursurilor, care au durat câteva săptămâni, li s-au ţinut conferinţe de către comisarul politic al unui regiment, care le-a dat sfaturi să fie în misiunile din spatele inamicului viteji, să nu cadă prizonieri şi să aştepte sosirea trupelor roşii, care trebuiau să declanşeze contraofensiva şi să pătrundă în Moldova în circa 10 zile de la lansarea paraşutiştilor.

Odată instrucţia terminată, echipa era îmbarcată la Odesa în avion şi lansată în cursul nopţii în misiune.

Toate echipele au fost anihilate

Şeful echipei primea misiunea în linii generale chiar în momentul când era gata de îmbarcare. Ceilalţi cunoşteau din misiune numai atât cât era necesar pentru executarea sarcinilor puse în faţa fiecăruia.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola